Dodental Birma loopt op: 22.500

Het geschatte aantal slachtoffers van de cycloon die zaterdag over Birma raasde, is opgelopen tot zeker 22.500. Nog 41.000 mensen worden vermist, zei het militaire regime gisteren. De meeste slachtoffers werden getroffen door een zware stormvloed in de Irrawaddy-delta, een van de twee zwaarst getroffen gebieden. De staatstelevisie meldde dat alleen al in de stad Bogalay 10.000 doden zijn gevallen. Een miljoen mensen zou dakloos zijn.

Cycloon Nargis veroorzaakte een vloedgolf van 3,5 meter hoog. De inwoners van de Irrawaddy-delta „konden nergens heen”, zei de Birmese minister van Hulpverlening Maung Maung Shwe gisteren. „De helft van de huizen is weggevaagd of staat onder water.” Volgens nog onbevestigde berichten zijn hele dorpen verdwenen en zijn delen van de rijstoogst vernietigd.

De militaire junta heeft in drie districten de noodtoestand opgeheven en het rampgebied beperkt tot grote delen van de zwaar getroffen regio’s Irrawaddy en Rangoon. In die regio’s wordt het omstreden referendum over een ontwerpgrondwet met twee weken uitgesteld.

Maandagavond accepteerde de junta het aanbod van de VN om een hulpoperatie op te zetten. Het is nog onduidelijk welke hulporganisaties toegang krijgen en onder welke voorwaarden. Internationale donaties zijn inmiddels op gang gekomen. De Europese Unie heeft twee miljoen euro toegezegd, Duitsland stelde 500.000 euro beschikbaar aan Duitse hulporganisaties. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de cycloon in Myanmar.

Laura Bush heeft gisteren de junta in Brima opgeroepen „snel” buitenlandse hulp te accepteren. Het was voor het eerst in haar ruim zeven jaar als first lady dat Bush een officiële persconferentie gaf. Ze haalde daarbij opnieuw hard uit naar de militaire autoriteiten. Die wisten van het dreigende gevaar, stelde ze, maar „de Birmese staatsmedia lieten na de burgers te waarschuwen over het pad van de storm”. (AP, Reuters, AFP)