De advocaat

Puck Versteeg Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Puck Versteeg (29)

Studie: Rechten, Universiteit Utrecht (1998-2004)Werk: Banking lawyer bij Allen & Overy LLPHuis: AppartementBrutomaandsalaris: 5.500 euro

Wat doet een banking lawyer?

„Ik ben een advocaat die vrijwel nooit een toga draagt. Er is eigenlijk geen goed Nederlands woord voor mijn functie. Ik begeleid banken en bedrijven als zij een financiële overeenkomst aangaan. Het is misschien het beste uit te leggen als een heel ingewikkelde hypotheek. Daarbij bemoei ik me met de juridische overeenkomsten voor zowel de lener als de leningverstrekker. Het klinkt verschrikkelijk saai, maar ik vind het juist ontzettend leuk. Vooral het teamwork binnen Allen & Overy spreekt me aan en bij vrijwel elke overeenkomst zijn internationale partijen betrokken. Het is bovendien heel prettig dat alle partijen professionals zijn. Dit soort dingen moeten snel en goed gaan, dan is het heel fijn als je elkaar direct begrijpt.”

Wilde je dit al tijdens je studie?

„Er was in mijn studie geen vak dat zich hierop richtte. Dat is echt een gemis. Ik wilde altijd al advocaat worden, maar het is heel anders uitgepakt dan ik verwachtte. Ik had het beeld van iemand die in de rechtszaal een pleidooi houdt, maar nu lever ik juist de documentatie op de achtergrond. Het is alsof je een puzzel oplost. Ken je dat spelletje met een bord waar je van bovenaf een muntje ingooit en dat je dan moet draaien aan knoppen om het muntje er weer uit te laten komen? Dat is wat ik doe. Als het muntje eruit komt, heb ik mijn werk goed gedaan. Ik weet ook niet of ik wel geschikt zou zijn voor strafrecht. Als ik criminelen moet verdedigen zou ik last kunnen krijgen van mijn geweten.”

Wat zijn je toekomstplannen?

„Over tien jaar wil ik dat mensen zeggen: potverdikkie, Puck Versteeg zit aan de andere kant, laat ik mezelf maar eens even goed gaan inlezen. Ik wil echt de beste zijn in mijn vakgebied. Daar is in de advocatuur niet een uitgestippeld pad voor. Het komt aan op heel hard werken en heel veel leren.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk