Chinese president brengt na tien jaar een bezoek aan Japan

Tokio. De Chinese president Hu Jintao is gisteren aangekomen in Japan voor een vijfdaags staatsbezoek om de onderlinge relaties te verbeteren. Het is voor het eerst in tien jaar dat een Chinees staatshoofd een officieel bezoek brengt aan het buurland. Hu ontmoet vandaag de Japanse premier Yasuo Fukuda. Ze zullen proberen het politieke vertrouwen en de samenwerking tussen de Aziatische grootmachten te vergroten. De snel groeiende economische banden tussen de twee naties maken goede diplomatieke relaties noodzakelijk. Maar de verhouding tussen China en Japan is sinds het bezoek van Hu`s voorganger Jiang Zemin tien jaar geleden uitgesproken koel geweest. Onder meer door de omgang van de Japanse ex-premier Junichiro Koizumi met het Japanse oorlogsverleden. Zijn bezoeken aan de omstreden Yasukuni-tempel, waar Japanse oorlogsmisdadigers worden geëerd, leidden tot fel protest van China, dat zwaar te lijden heeft gehad onder de Japanse bezetting in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.