Chinees delirium

Niet dat ik iets te klagen heb over mijn eigen Haagse Chinatown. Duizendjarige eieren, accupunctuur, vechtvideo’s, vegetarische abalone, voetmassages, ik kan het allemaal krijgen in de buurt van de Wagenstraat. Maar New Yorks Chinatown is toch nog wel een stapje dichter bij de Chinahemel.

Chinese expansiedrift heeft het klassieke, negentiende eeuwse Chinatown stapje voor stapje doen uitdijen richting Little Italy en Lower East Side. Maar ten zuiden van Canal Street vind je nog steeds de meeste eethuizen. Straat na straat is bezaaid met theehuisjes, ‘dumpling houses’ en Kantonese barbecuerestaurants. Een van de beste en goedkoopste is Big Wong (67 Mott Street, tussen Canal- en Bayard Street).

Wij schoven aan aan een tafel naast een New Yorkse foodie die al twintig jaar bij Big Wong kwam en ons de halve kaart liet bestellen. „The Peking duck is especially good”, begon ze. „And the pork too. You should absolutely try the squid, the chow fun with beef, the broccoli.” En zo nog even door. Voor nog geen 20 dollar lunchten wij onszelf in een sojasausdelirium.

Chow fun zijn brede rijstnoedels. Ze zijn te koop bij Chinese winkels, net als zwarte boontjes en Shaoxing (rijstwijn). Vervang de noedels eventueel door eiermie.

Voor 2 personen:

250 g brede rijstnoedels

2 theelepels sesamolie

200 g biefstuk

1 eetlepel lichte sojasaus

3 eetlepels arachideolie

1 theelepel suiker

1 theelepel maïzena

1 eetlepel gefermenteerde zwarte boontjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

3-4 cm gemberwortel, fijngehakt

3 lente-uitjes, in stukjes gesneden

100 g peultjes, in de lengte gehalveerd

2 theelepels donkere sojasaus

2 theelepels Shaoxing of droge sherry

Bereid de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking. Meng na het uitlekken de sesamolie door de gare noedels. Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Roer een marinade van de lichte sojasaus, 1 eetlepel arachideolie, een halve theelepel suiker, een snuf peper en de maïzena. Schep de reepjes biefstuk erdoor en laat 10 minuten marineren. Week de zwarte boontjes 5 minuten in een kopje warm water. Spoel af en laat uitlekken. Doe de boontjes, samen met de knoflook en gember in een vijzel en stamp en wrijf tot een pasta (of hak alles ragfijn).

Zet een wok op hoog vuur en wacht tot hij gaat walmen. Schenk er de helft van de overgebleven arachideolie in en roerbak de reepjes biefstuk 1 minuut. Schep ze uit de wok en houd apart. Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak de zwartebonenpasta 20 seconden. Voeg de lente-ui en peultjes toe en roerbak ze 1 minuut. Voeg de noedels toe, samen met de donkere sojasaus, de Shaoxing of sherry en een halve theelepel suiker. Schep even om zodat de rijstnoedels goed doorwarmen. Voeg de biefstukreepjes toe en schep alles nogmaals goed om. Serveer direct.

Wat is jouw favoriete New Yorkse restaurant? Vertel erover op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil