Broccolisalade

Voor 3-4 personen:500 gram broccoli100 gram schapenfeta (of geitenkaas)2 handjes zwarte olijfjes met pit 1 grote teen knoflook, overlangs gehalveerd4 eetlepels middelfijn gesneden gladde peterselie2 eetlepels fijngesneden bieslook4 eetlepels olijfolie extra vierge2 eetlepels vers geperst citroensap grof zeezout en zwarte peperkorrels

Van broccoli moeten de stelen altijd worden ontdaan van de taaie opperhuid. Toch zie ik in keukens waar ik wel eens kom de hele dikke broccolistelen altijd bij het vuilnis belanden; uit gemakzucht of door gebrek aan kennis worden ook de dunne(re) stelen niet afgepeld zodat ze enigszins taai blijven. Wie de moeite neemt dat werkje wel te doen, eet malse en sappige broccolistelen. Als salade kan broccoli als voor- of bijgerecht worden gegeten.

Bereiding: Snijd de stelen direct onder de rozetten af; trek eventuele blaadjes van de stelen af en bewaar ze. Trek met een scherp mesje de taaie opperhuid van boven naar beneden van de stelen af en doe dat rondom; hele dunne steeltjes hoeven niet per se afgepeld te worden. Halveer dikke stelen overlangs en halveer de verkregen repen zonodig nogmaals zodat alle stelen ongeveer van gelijke dikte zijn geworden. Snijd stelen en rozetten van de broccoli in handzame stukken. Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg wat zout en de broccoli (inclusief blaadjes) toe en laat de groente vanaf het kookpunt 4-5 minuten koken. Giet af, spoel koud en laat uitlekken. Doe olie en citroensap in een ruime, ondiepe serveerschaal, doe de broccoli erbij en schep de groente om zodat hij bescheiden wordt aangemaakt. Laat de broccoli afkoelen. Snijd de feta in dobbelsteentjes en strooi ze samen met de olijfjes over de broccoli. Verwijder de groene kern uit de knoflookhelften. Hak knoflook en peterselie tezamen tot een fijn mengsel en strooi dit samen met de bieslook over de salade. Maal naar smaak wat zeezout en zwarte peper over de salade en schep alles luchtigjes om. Als voorgerecht kunnen er nog warme crostini, voorzien van een drupje olijfolie en wat gemalen zeezout bij de broccolisalade worden geserveerd.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Salade met kwartel

    • Florine Boucher