Brits cameratoezicht is een ‘compleet fiasco’

De Britse regering heeft miljarden ponden uitgegeven aan beveiligingscamera’s, maar dit heeft niet geleid tot een daling van de criminaliteitscijfers en is een „compleet fiasco” geworden. Dat zegt de hoofdinspecteur van Londen, Mick Neville, in de Britse krant The Guardian.

Groot-Brittannië heeft het meeste cameratoezicht ter wereld, zeggen veiligheidsexperts en actiegroepen op het gebied van burgerlijke vrijheden. Er zijn naar schatting 4,2 miljoen televisiecamera’s met een gesloten circuit (zogenoemde CCTV) geplaatst in gebouwen, winkels, treinstations en langs wegen.

Maar hoofdinspecteur Mick Neville zegt dat slechts 3 procent van de straatroven zijn opgelost met behulp van beelden van CCTV. Volgens Neville zijn criminelen ook niet bang om gefilmd te worden.

„CCTV is oorspronkelijk bedoeld als een preventieve maatregel”, zegt Neville, die leiding geeft aan de politie-eenheid van Londen die zich met beeld, identificatie en detectie bezighoudt.

„Miljarden ponden zijn uitgegeven aan de technologie, maar er is niet over nagedacht hoe de politie de beelden kan gebruiken en hoe ze in de rechtszaal kunnen worden gebruikt.” Soortgelijke kritiek werd al geuit in een regeringsrapport van vorig jaar oktober. Daarin stond dat de meeste CCTV-beelden niet genoeg kwaliteit hebben om de politie te helpen overtreders te identificeren.

Neville leidt nu een initiatief om het aantal veroordelingen met behulp van CCTV te vergroten door een database met beelden te maken. Daarmee kunnen overtreders worden opgespoord. Ook wil hij foto’s van mensen die verdacht worden van beroving of verkrachting op internet zetten, aldus The Guardian. „Dit moet wel worden afgewogen tegen de angst voor een Big Brother-samenleving. Daar moeten we voorzorgsmaatregelen tegen nemen”, zei hij.

Er wordt nu onderzocht of er software ontwikkeld kan worden die automatisch naar verdachten zoekt op de beschikbare videobeelden, aldus de hoofdofficier. (Reuters)