Bij voorkeur in dollars afrekenen

Het was net geen dieptepunt, op 31 maart. Maar gevloekt zal er zijn op de kamers van financieel directeuren toen in de laatste weken van maart de dollarkoers weer een beweging naar beneden inzette. Op 63 eurocent stond de koers toen zij hun boeken voor het eerste kwartaal moesten sluiten. 5 cent lager dan op 1 januari, startdatum van het nieuwe boekjaar. Een omzet- en winstdaling van 7 procent konden ze direct incalculeren.

Als analisten hun lijstjes met dollargevoelige bedrijven opstellen, doen financieel directeuren altijd hun best om die invloed te bagatelliseren. Het zou hun beurskoers te gevoelig maken voor elke daling van de dollar. Nee hoor, zij hebben de risico’s afgedekt.

Totdat er gerapporteerd moet worden. Dan heeft een dalende dollar de cijfers stevig beïnvloed. Neem Aegon vandaag. De verzekeraar zag zijn nettowinst met 78 procent dalen. Maar Aegon wijst liever op zijn „onderliggende resultaat”, dat met 22 procent toenam. Geschoond voor valuta-invloeden, precies. Voor de radio verzuchtte financieel directeur Jos Streppel dat de koers van de dollar zich sinds 31 maart alweer een beetje had hersteld en dat zijn cijfers er nu alweer beter uitzien.

NXP pakte het anders aan. Dat besloot vorig jaar om 2008 in dollars te gaan rapporteren. Het argument: betere vergelijkbaarheid met de concurrenten in de halfgeleiderindustrie, waar de dollar de rekeneenheid is.

Dat klinkt mooi, maar komt ook goed uit. Gisteren maakte NXP zijn eerste kwartaalcijfers in dollars bekend. De omzet was stabiel, het bedrijfsresultaat gestegen. Dat viel alles mee in een markt die tegenzit en waarin concurrenten moeite hebben gehad om uit de rode cijfers te blijven.

Maar wat nu als NXP niet tussen de valuta’s had geswitcht, maar in euro’s had gerapporteerd? Dan had NXP minder kunnen juichen, blijkt uit een klein rekensommetje. De omzet zou met 14 procent zijn gedaald, het bedrijfsresultaat met 11 procent. Slimme zet dus.

Maar de dollar is aan een licht herstel begonnen in de laatste twee weken. Optimistische economen zien daarin aanleiding te veronderstellen dat de dollar zijn dieptepunt heeft gehad. En vooral in het hinten door de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke dat de rente niet verder verlaagd zal worden, zien ze niet alleen een teken dat hij de inflatie in de gaten houdt maar ook dat hij de dollar niet verder wil laten dalen.

Voor de dollargevoelige bedrijven wordt het een interessante discussie. De methode van NXP volgen, maar dat zal lang niet altijd mogelijk zijn. Of bidden voor herstel van de dollar.

Daan van Lent