Aantal startende ondernemers flink toegenomen

Den Haag. Het aantal starters is in 2007 flink gestegen. Vorig jaar zijn 102.000 personen een onderneming gestart, tegen ongeveer 91.000 een jaar eerder. Deze cijfers werden eergisteren door de Kamer van Koophandel gepubliceerd. Opvallend is de groei van het aantal ondernemers uit de nieuwe EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië. In 2007 startten 1.590 Bulgaren een onderneming, een stijging van 750 procent. Het aantal Roemenen dat voor zichzelf begon groeide met 400 procent tot 520. Deze opmars heeft te maken met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie op 1 januari 2007. De meerderheid van deze groep is actief in de bouw- en dienstensector. Van de starters is 88 procent zzp`er (zelfstandige zonder personeel). Eén op de drie beginnende ondernemers is vrouw, 19 procent is afkomstig uit het buitenland. De Turksen zijn de grootste groep buitenlandse starters (2.280) gevolgd door de Polen (2.240). Het aantal Poolse nieuwkomers daalde vorig jaar met liefst 33 procent.