Zoete en afgrondelijke liederen van verlangen

Matthias Goerne

cd KLASSIEK

Matthias Goerne: Sehsucht ****

Al decennia is de Duitser Matthias Goerne de meest vooraanstaande jonge bariton. Hoewel: met zijn grommende, steeds sonoorder wordende laagte kun je Goerne inmiddels beter als bas-bariton omschrijven. Goerne was al zeer jong zeer succesvol. Hij mocht als 29-jarige Schuberts Winterreise opnemen binnen de smaakmakende Hyperion Schubert Edition en deed dat in 2004 nog eens over.

Inmiddels is Goerne veertig, en bezig met zijn eigen ‘Goerne Schubert Editie’. Die zal tien cd’s omvatten, met liederen gesorteerd op thema, steeds door een andere pianist begeleid. Met pianiste Elisabeth Leon-skaja wijdt hij zich op deel een aan liederen van verlangen. Omdat Goerne een stem heeft waarin lichte, zoete tonen de tegenhanger zijn van een totaal anders geparfumeerde, afgrondelijke laagte, deel je dat verlangen in alle verschijningsvormen met hem mee.

In zijn benadering van de tekst gaat Goerne grondig te werk. Hoor de spanningsopbouw in Gruppe aus dem Tartarus – allengs prangender, markanter. Maar opperste welluidendheid is er ook, zoals in het lied An Emma. Pianiste Elisabeth Leons-kaja begeleidt flexibel en gevoelvol.

    • Mischa Spel