Zoeken naar wolken

Wolken zijn ten minste tot en met zondag slechts sporadisch boven ons land waar te nemen. Een hogedrukgebied, waarvan de kern enkele honderden kilometers ten noorden van ons ligt, houdt de touwtjes stevig in handen. Vanavond en vannacht is het dan ook overwegend helder. Bij een naar zwak tot matig (windkracht 1 tot 3) afnemende oosten- tot noordoostenwind daalt de temperatuur tot tussen 7 graden in Groningen en Drenthe en lokaal 13 graden in Zeeland.

Net als de afgelopen dagen zien we dat morgen in de tweede helft van de ochtend de wind weer aantrekt, tot veelal kracht 3 of 4. Verder is het stralend zonnig. Met 22 graden in de noordelijke provincies tot plaatselijk een zomerse 25 graden in Brabant in de middag wordt het opnieuw warm. Alleen de noordkust en de westflanken van het IJsselmeer blijven met 18 tot 21 graden wederom iets achter. De zomerse grens van 25 graden schuift in de loop van de donderdag en vrijdag vervolgens steeds duidelijker het land binnen en komt uiteindelijk boven de noordelijke provincies te liggen. De zon schijnt daarbij onafgebroken. Ook in het weekeinde houdt het warme en zonnige weertype aan. In de tussentijd dringt zich boven Groot-Brittannië een buienzone op, met daarachter koelere lucht. Pinkstermaandag verloopt nog warm en ook voor de dagen erna is het nog maar de vraag of zich daadwerkelijk afkoeling aandient.