Zaamslag voelt ‘koud en kil’

Geen vergelding voor de doodgeslagen Peter Herwegh. Dat is de oproep die de nabestaanden van deze postbode in het kleine Zeeuws-Vlaamse dorp Zaamslag doen.

„Dit is geen gedenkplaats. Peter wil dit absoluut niet. Bloemen e.d. worden verwijderd.”

De woorden staan te lezen op een poster aan een muur bij de Rabobank in Zaamslag. Ze zijn geschreven door de familie van Peter Herwegh (56) die om het leven kwam nadat hij in de nacht voor Koninginnedag in het Zeeuws-Vlaamse dorp zwaar was mishandeld door een groep jongeren.

Maar niet iedereen houdt zich aan de oproep van weduwe Hedwig Herwegh en haar drie kinderen. Bij een boom voor de bank liggen tal van bloemen. Aan één daarvan hangt een briefje met de tekst: „Een vriend gevallen en vermoord door een stel laffe honden.”

„Bijna iedereen hier kende Herwegh”, zegt Terneuzenaar Geert Jansen die deze middag op bezoek is geweest bij zijn moeder in het uitgestorven Zaamslag. „Hij was de bekende plaatselijke postbode. ‘Peter Post’ noemden de mensen die vrolijke, behulpzame man. Hij kon niet tegen onrecht en misstanden.”

In de koninginnenacht zette een groep van zo’n vijftien jongeren Zaamslag op stelten. Ze scheurden rond op hun brommers, zetten een knalapparaat in werking en vernielden ramen van de kiosk op het Plein. Toen Peter Herwegh café Het Wapen van Zeeland verliet, riep hij de bier drinkende jeugdigen tot de orde. Het leidde tot een woordenwisseling en dreigementen. Uiteindelijk werd de postbode – het verhaal gaat dat hij het vandalisme filmde – met een staaf op het achterhoofd geslagen.

In het ziekenhuis in Gent overleed hij aan zijn verwondingen. De politie heeft twee jongens van 16 en 17 jaar uit Zaamslag en Terneuzen aangehouden. Afgelopen zaterdag organiseerde burgemeester Jan Lonink van Terneuzen een informatiebijeenkomst in Axel, waar hij en de politie antwoorden gaven op vragen van inwoners van Zaamslag. De bezoekers konden er niet over uit dat de criminaliteit de laatste jaren óók toeneemt in Zaamslag, en dat die nu zelfs zulke ernstige vormen aanneemt in het nog geen drieduizend tellende dorp met zijn drie gereformeerde kerken. Hedwig Herwegh sprak op de bijeenkomst de hoop uit dat de dood van haar man tot meer tolerantie zal leiden. „Vergelding is een voortzetting van deze zinloze daad”, zei ze.

Bij het samenzijn maakte de Stichting Jongerenactiviteiten Zaamslag bekend dat het muziekevenement ‘Stropierock’ komende zaterdag gewoon doorgaat. Dat gebeurde, zegt Conny van der Staal van de Dorpsraad, „na heel veel afwegingen”. De mededeling kreeg applaus, maar gisteren was „iedereen” het er toch weer over eens dat het spektakel moet worden afgelast. „Een van de kinderen van Peter Herwegh belde dat zijn vader zaterdag wordt gecremeerd.”

Van der Staal zegt dat Zaamslag momenteel „koud en kil” aanvoelt. „We weten niet wat we ermee aan moeten.” Ze herinnert aan de oproep van Hedwig Herwegh voor meer tolerantie. „Het enige wat we voor haar kunnen doen is daar gevolg aan geven.”

Van der Staal is ervan overtuigd dat die aansporing niet alleen is bedoeld voor de kleine groep hangjongeren uit Zaamslag, maar óók voor die uit dorpen in de buurt. Die kampen met dezelfde problemen als Zaamslag. „Ik hoop niet dat onze jongeren nu elders zullen worden gejend. Zo van: dus jullie komen uit Zaamslag, dat gereformeerde dorp? Onze kerken staan buiten de hele kwestie.”

Erwin Bosselaar, een bekende van Peter Herwegh zegt dat „het merendeel van de inwoners van Zaamslag kerkelijk is. Maar de familie Herwegh niet, net zo min als ik.”

    • Guido de Vries