Yahoo ligt voor het grijpen

Yahoo heeft Microsoft het bos ingestuurd door het aanvankelijke bod van 42 miljard dollar en daaropvolgende verbeterde aanbiedingen te verwerpen. Nu moet het internetconcern zien te leven met de gevolgen daarvan: een kelderende aandelenkoers en boze beleggers. Dit lijkt voor activistische beleggers een rijke ader om aan te boren, maar dan moeten ze wel snel in actie komen.

De aandelenkoers van Yahoo sloot vrijdag in de buurt van de 29 dollar per aandeel. Yahoo werd op een niveau van minder dan 20 dollar per aandeel verhandeld voordat Microsoft het concern drie maanden geleden voor het eerst benaderde. Nu Microsoft uit beeld is verdwenen, zal de koers zeker op dat lagere niveau terugkeren. Er heeft zich immers geen enkel ander bedrijf gemeld met een concurrerend bod. De economie is achteruitgegaan, hetgeen slecht nieuws is voor een concern dat afhankelijk is van de zeer conjunctuurgevoelige advertentiemarkt. En het management van Yahoo heeft de werknemers royale beloningspakketten aangeboden als zij de onderneming trouw blijven, wat door sommigen wordt gezien als een aandeelhoudersonvriendelijke daad.

Toch kan de dalende marktwaarde activistische beleggers ertoe verleiden zich aan het front te melden. Ze zouden waarschijnlijk op veel bondgenoten kunnen rekenen. Veel aandeelhouders waren vóór het idee van een overname door Microsoft. Nog meer aandeelhouders zouden bereid zijn geweest een iets beter bod te accepteren. Als een of meer activistische beleggers een belang in Yahoo weet te verwerven, kunnen zij het concern onder druk zetten om de onderhandelingen met Microsoft te heropenen. Zo’n razendsnel actieplan is de droom van iedere activist.

Waarom heeft Microsoft geen uitvoering gegeven aan zijn dreigement om een reeks nieuwe commissarissen te benoemen? De aandeelhouders van Microsoft zelf waren boos over het bod. Het uitgeven van meer dan 47,5 miljard dollar (30,6 miljard euro), door topman Steve Ballmer als het uiterste aangeduid, zou hen nog verder op de kast hebben gejaagd. Bovendien was er de angst dat Yahoo zijn toevlucht zou kunnen nemen tot een tactiek van de verschroeide aarde.

Potentiële activisten zullen dat risico, reëel of niet, in hun achterhoofd moeten houden. Bovendien heeft Yahoo zijn jaarvergadering uitgesteld als gevolg van de druk van het bod van Microsoft. Waarschijnlijk zal het concern nu snel een nieuwe datum kiezen, waardoor de tijd beperkt is om alternatieve commissarissen voor te dragen. De deadline is vermoedelijk al binnen twee weken, dus activisten moeten zich haasten.

    • Robert Cyran