Voorstel van Thailand voor rijstkartel is weer van de baan

Thailand laat plannen voor de oprichting van een ‘rijstkartel’ weer vallen. Vorige week lanceerde premier Samak Sundaravej het idee om een betere controle te hebben op de prijs van rijst en speculatie met deze belangrijke voedselbron tegen te gaan. De prijs van rijst is het afgelopen jaar verdrievoudigd.

Felle kritiek op het idee kwam met name van politici in de Filippijnen, een land dat afhankelijk is van import om de eigen bevolking van voldoende rijst te voorzien. Ook exporteurs in Thailand zelf hadden kritiek. Het kartel zou een aantal rijst exporterende landen controle hebben gegeven over de prijs van rijst op de internationale markt, op dezelfde wijze als de OPEC de prijs van olie controleert.

„We praten niet over de oprichting van een rijstkartel”, zei de Thaise minister Noppadon Pattama (Buitenlandse Zaken) na een ontmoeting met zes ambassadeurs van rijst exporterende landen in Azië. „Als Thailand een rijstkartel opzet en de prijs gaat vastleggen, zal dat alleen maar de voedselzekerheid verslechteren.”

In plaats van de oprichting van een kartel denkt Thailand nu aan samenwerking tussen de grootste Aziatische rijstexporteurs zoals India, China, Vietnam, Birma, Cambodja en Pakistan om de productiviteit te vergroten. Deze landen zouden onder meer technologie, markt- en prijsinformatie moeten gaan uitwisselen.

Volgens Noppadon heeft de nieuwe positie van Thailand niets te maken met het protest in de Filippijnen. „Wij leven mee met alle mensen, niet alleen Filippijnen.” De voorzitter van de landbouwcommissie van de Filippijnse senaat, Edgardo Angara, had vorige week vrijdag het rijstkartel onmiddellijk als „een slecht idee” gekwalificeerd omdat rijst buiten bereik van miljoenen mensen zou komen. „Het creëert een oligopolie en dat is tegen de menselijkheid”, aldus Angara.

Landen als Vietnam en India hebben onlangs de export van rijst aan banden gelegd om de zuigende werking van de internationale markt tegen te gaan en voldoende rijst voor de eigen bevolking veilig te stellen. Normaal gesproken wordt slechts 3 procent van alle rijst internationaal verhandeld. (AP)