Vocale jazz staat centraal op North Sea Jazz

De stem is het centrale thema van de 33ste editie van het North Sea Jazz Festival. Het festival, op 11, 12 en 13 juli in sportpaleis Ahoy’ in Rotterdam, heeft het programma vandaag bekend gemaakt. Het is een mooi, breed omlijst thema, aldus festivaldirecteur Jan-Willem Luyken, waarin „de stem als jazzinstrument eindelijk echt serieus wordt genomen.”

Hoewel jazzvocalisten in het verleden soms niet werden gezien als volwaardige musici, zijn het juist zangers die jazz geliefd maken bij het grote publiek, benadrukt Luyken. „Zang is op het festival altijd erg populair. Of het nu de cross-over tussen pop en jazz betreft of de meer traditionele jazzvocalen.”

Voor deze editie van het festival rekent Luyken dan ook op de ‘oude Haagse bezoekersaantallen’ met 70.000 verkochte kaarten. Vorig jaar werd het festival bezocht door 67.000 bezoekers.

Grote namen op het festival zijn dit jaar onder anderen stemacrobaat Bobby McFerrin (‘Artist in Residence’), de Canadese jazz-zangeres/pianiste Diana Krall, Cassandra Wilson en Al Jarreau. Cleo Laine, Sheila Jordan en Rita Reys vertegenwoordigen de klassieke vocale jazz. Naast vocalese-zangers als Freddy Cole en Mark Murphy staat nieuw talent als José James. Soulzangeressen als Alicia Keys, Chaka Khan, Jill Scott, Angie Stone, Sharon Jones en blues/soul-legende Etta James staan naast ‘wereldmuziekzangers’ Youssou N’Dour, Angelique Kidjo, Omara Portuondo, Cristina Branco en popzangers Joe Jackson en Paul Simon.

Het thema UK Jazz brengt representanten van de jonge generatie experimentele jazzmusici in de Britse jazzscene. Maar ook pianisten Hank Jones, die zijn 90ste verjaardag komt vieren, en Herbie Hancock, saxofonisten Phil Woods en Wayne Shorter en gitarist Pat Metheny komen naar Rotterdam.

NRC Handelsblad is mediapartner van het festival. De krant maakt een themabijlage, organiseert lezersacties en heeft op het festival een mediacafé met akoestische optredens.

Lees het North Sea Jazz dossier met concert- en cd-recensies en interviews van en met artiesten die dit jaar op North Sea Jazz staan op nrc.nl/kunst/northseajazz