Vervang de handgreepjes

Huizen worden alsmaar duurder: dit jaar weer 2 procent, voorspelt de NVM.

Door verbouwing en nieuwe inrichting wordt een net gekocht huis nóg meer waard.

Een eerste koophuis biedt mogelijkheden om je huis nu eens eindelijk naar je eigen smaak in te richten. Tegelijkertijd moet er waarschijnlijk enig groot onderhoud gebeuren. Hoe beïnvloeden verbouwingen en interieurinrichting de waarde van je huis?

1Slopen en verbouwenAndra Nijenhuis (27) komt van een huurappartement in Amsterdam. Ze heeft onlangs een huis gekocht in Zwolle. Het is een huis in een rijtje jaren-30-woningen, van zo’n 90 tot 100 vierkante meter. „De inrichting is nu nog helemaal in jaren-70-stijl, met schrootjes op het plafond, heel lelijk allemaal”, vertelt Nijenhuis. „Dat moet er allemaal uit.” Ze is bovendien van plan een nieuwe badkamer te laten maken en laat een nieuwe vloer leggen. „De huidige is te klein. Er komt een nieuwe badkamer in een van de huidige slaapkamers.” De vloer is nu nog bedekt met vaste vloerbedekking; dat wordt beneden een houten vloer en boven laminaat.

Veel starters beginnen in een huis als dat van Nijenhuis, vertelt Hans Kok, makelaar bij Ooms Makelaars in Rotterdam. Nijenhuis koopt van particulieren, maar veel starters kopen een huis dat uit de verhuur gaat bij woningbouwcorporaties en vastgoedmaatschappijen. Zogenoemde uitpondhuizen. „In dit soort huizen zijn vaak de keuken en het sanitair verouderd”, zegt Kok. „Mensen pakken dit als eerste aan.”

Nijenhuis financiert haar verbouwing uit de hypotheek. Een goede investering: volgens Kok zie je 60 tot 70 procent van het bedrag dat wordt geïnvesteerd in nieuw sanitair of een nieuwe keuken terug als waardestijging van het huis. „Als het gaat om een investering van achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld het vernieuwen van voegwerk, dan kan zelfs 100 procent van de kosten als waardestijging worden gerekend”, vertelt hij.

2Het huis verkoopbaar houdenJe eerste huis is een prelude op je tweede, en wie-weet-hoeveelste huis. Je woont er maar een paar jaar. Moet je daarmee rekening houden met verbouwen? „Wij adviseren marktconforme verbouwingen te doen”, stelt Kok. Met andere woorden: ga niet helemaal los. „Baseer je op wat je ziet in tijdschriften.” Dus strakke, lichte keukens, met neutrale kleuren. „Als wij bij een te verkopen huis een geheel blauwe of rode muur tegenkomen, adviseren wij de verkopers altijd ervoor te zorgen dat die muur een neutrale kleurstelling krijgt.” Nijenhuis houdt er met de stijl van haar verbouwing rekening mee dat ze de woning ooit weer moet verkopen. „Ik wil niets doen wat de waarde van het huis niet vooruithelpt.”

Hoe ouder het huis, hoe meer karakteristieke elementen die bijdragen aan de waarde van het huis. Ook hier speelt mode een rol. Tot voor kort werden bijvoorbeeld de schuifdeuren uit vooroorlogse huizen gesloopt, om grote woonkamers te creëren. Maar de woonkamer en suite lijkt een comeback te maken, vertelt Kok. „Het hangt van de grootte van de ruimte af, maar misschien is het een goed idee die schuifdeuren te laten zitten. Stuclijsten langs het plafond: ook laten zitten.”

3OriginaliteitJe eerste huis zal meer ruimte betekenen, maar misschien zullen je schaarse meubelen er ook een beetje in wegzinken. Dan lonkt de Ikea om het meubilair aan te vullen. Maar is de Ikea niet te anoniem? Interieurarchitect Marcel van der Veer van het Rotterdamse bureau Mars raadt aan om goedkope meubels als die van de Ikea als basismateriaal te gebruiken, en er een eigen draai aan te geven. „Toen ik zeven jaar geleden mijn eerste huis kocht, kocht ik wel de deurtjes van de keuken bij Ikea, maar niet de greepjes”, vertelt Van der Veer. „De rekening voor de grepen was bijna even hoog als die voor de keuken, maar de combinatie leverde toch iets origineels op.”

Kijk goed rond bij duurdere interieurzaken, en probeer de interieurs zo goed mogelijk na te maken, is zijn advies. En misschien nog belangrijker: neem daarbij de tijd, en vrees de leegte niet. „Het zou heel goed zijn voor het Nederlandse interieur als mensen een lamp kochten voor 5.000 euro en die in een lege witgestucte kamer zouden zetten”, denkt Van der Veer.

Daarnaast: bij het kopen van bijvoorbeeld nieuwe bankstellen en kasten is het geen goed idee dat met geld uit de hypotheek te betalen. „Dat valt onder het consumptief krediet”, vertelt makelaar Kok. „Daarbij vervalt de verrekenbaarheid van de rente bij de belasting.”

Meubels zijn niet het probleem voor Nijenhuis. „Ik ben vier à vijf jaar geleden afgestudeerd en heb sindsdien meubels vervangen. Alles wat ik meeverhuis is al nieuw.” Het grepen-idee past Nijenhuis ook toe. De keuken in haar nieuwe huis is relatief nieuw: in plaats van een nieuwe keuken te plaatsen vervangt ze de grepen op de deurtjes.

Al kan het altijd nog origineler: interieurarchitect Van der Veer kent mensen die hun keuken lieten maken door een bevriende meubelmaker, en er vervolgens wokbranders op monteerden. „Je dwingt jezelf eenpansgerechten te maken, maar zo omzeil je wel weer de klassieke oven-kookplaat-combinatie.”

    • Ewout Lamé