UBS schrapt nog 5.500 banen

De Zwitserse bank UBS gaat 5.500 banen schrappen. Dat heeft UBS vanochtend bekendgemaakt. De bank ontslaat daarmee minder mensen dan in de financiële wereld werd verwacht.

UBS is de zwaarst door de kredietcrisis getroffen bank in Europa. Vorig jaar na het uitbreken van de crisis ontsloeg UBS al 1.500 mensen. Bij de zakenbank van UBS zullen nu nog eens 2.600 banen vervallen, in overige delen van de bank, die sterk is in vermogensbeheer voor particulieren, in 2009 nog eens 2.900 banen.

UBS maakte vanmorgen een verlies in het eerste kwartaal bekend van 11,5 miljard Zwitserse frank (7,1 miljard euro), in hetzelfde kwartaal een jaar geleden maakte de bank nog een winst van 3 miljard Zwitserse frank. De bank had een maand geleden al gewaarschuwd dat zij een verlies van deze omvang zou lijden, na afschrijvingen van 12 miljard euro. In totaal heeft UBS sinds het uitbreken van de kredietcrisis voor 24 miljard euro afgeschreven op producten die verbonden zijn aan de zogeheten subprime-hypotheken voor armlastige Amerikanen en op verschillende kredietderivaten.

„Wij zien tastbare resultaten van de eerste stappen die we hebben gezet na de verliezen”, zei bestuursvoorzitter Marcel Rohner van UBS in een verklaring. „Hoewel we nog steeds vatbaar zijn voor veranderingen in de marktomstandigheden, zien we dat op sommige gebieden de vraag naar deze effecten terugkeert naar het huidige waarderingsniveau.”

Rohner bevestigde vanmorgen in een telefonische persconferentie dat UBS hypotheekkredietderivaten ter waarde van 15 miljard dollar (9,7 miljard euro) overdoet aan de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock. Dat wordt opgevat als een signaal dat dergelijke ‘besmette’ producten op de financiële markten weer als verhandelbaar worden gezien, nadat maandenlang niemand ze nog wilde hebben.

UBS zegt te verwachten dat de omstandigheden in de financiële sector moeilijk zullen blijven door het ongunstige economische klimaat, een verlaging van schulden door institutionele en particuliere beleggers, een langzamers vermogensuitbreiding en minder activiteiten op de financiële markten.

De bank geeft aan dat door versterking van haar balans, onder meer door geld aan te trekken bij staatsfondsen uit Singapore en het Midden-Oosten, haar tier one capital ratio (een maatstaf voor de financiële gezondheid van banken) op 11,8 procent ligt en daarmee een van de hoogste is in de sector.