Textiel met heilzame werking

India exporteert handgeweven textiel waarin medicinale kruiden zijn verwerkt, voor bijvoorbeeld T-shirts, handdoeken en lakens die dan helpen tegen psoriasis, diabetes, huidkanker en reuma.

Een Indiase wever aan zijn weefgetouw. (Foto Lex Veldhoen) Veldhoen, Lex

Het lijkt een succes te worden: lakens, pyjama’s, T-shirts, omslagdoeken en zelfs matrassen, geïmpregneerd met medicinale kruiden. Het impregneren van stoffen is gebaseerd op de Indiase ayurvedische kruidenleer en werd zes eeuwen geleden toegepast door vaitins (hofartsen) in het zuiden van India. Mengsels van soms tientallen kruiden worden geïmpregneerd in katoen en zijde. De inwerking duurt minimaal vier, soms 45 dagen. Maar dan blijft de heilzame werking ook na honderdgraden wasjes behouden. In deelstaat Kerala wordt het textiel rondom provincieplaatsje Balaramapuram met de hand geweven.

K. Komala Kumaran, secretaris van de Handloom Weavers Development Society, vertelt in een verwerkingscentrum: „De export nam de afgelopen vijf jaar toe van één tot 4,5 miljoen dollar. Westerse mensen willen niet alleen gezond voedsel, maar ook stoffen die zonder chemicaliën worden geproduceerd en een helende werking hebben.” Tijdens een rondleiding door de medicinale kruidentuin rond de gebouwen lopen we langs aloë vera, nachtschade, tulsi en wilde basilicum, en granaatappelstruiken. Kumaran wijst naar de gemetselde muren en de plafonds van drie onlangs gereed gekomen gebouwen: „We hebben alleen organische materialen gebruikt. De stenen zijn gebakken van plaatselijke klei, het cement is vermengd met ayurvedische gom en de plafonds zijn van geneeskrachtige houtsoorten.”

Achter een gebouw staan op houtvuurtjes grote metalen ketels met penetrant geurende kruidenbaden. Aan metalen buizen hangen rijen ondergedompelde strengen katoen: „U mag hier geen foto’s maken, het is een geheim procedé”, waarschuwt Kumaran.

In een ander gebouw ligt een berg indigoblauwe strengen klaar om geweven te worden tot T-shirts, die naar de VS en Frankrijk worden geëxporteerd. In het magazijn staan maalmachines te midden van balen gedroogde kruiden. Kumaran: „Er zijn 1200 soorten medicinale kruiden. Een deel komt uit deze kruidentuin. Dertig kilometer landinwaarts teelt de locale bevolking diverse soorten, weer andere komen uit de bossen.”

Onderweg naar Balaramapuram zien we een ayurvedaweverij waar een man en drie vrouwen met grote weefgetouwen stoffen, onder andere voor lunghi’s (omslagdoeken), met de hand weven. In de winkel in Balaramapuram liggen in kasten en op de toonbank stapels geïmpregneerde handdoeken, lakens en shawls.

Twee wevers komen stoffen afleveren en een tiental Europese vrouwen, begeleid door hun arts, koopt uiteenlopende stoffen. Ze ondergaan een kuur in een van de vele ayurvedische klinieken in Kerala. De winkelier: „Ik heb hier stoffen die helpen tegen psoriasis, artritis, huidkanker, diabetes, reuma en daar liggen geïmpregneerde muskietennetten. In deze shawl, die we exporteren naar Frankrijk en die daar ontworpen is, zijn vijftig medicinale kruiden geïmpregneerd. Die indigokleurige stof helpt tegen huidaandoeningen.”

De plaatselijke overheid steunt de promotie voor ayurvedische textiel. In hoofdstad Trivandrum gebruikt het ziekenhuis van het Government Ayurvedic College bij sommige patiënten het geïmpregneerde textiel. In een van de zalen schuifelt de 69-jarige Rashid rond. Hij heeft eczeem op zijn onderbenen en draagt een vaalgeel nachthemd. Ook zijn lakens en matras hebben de kenmerkende, fletse ayurvedische kleuren. Hij is sinds een week opgenomen en toont gedroogde zaadbollen: „Die kreeg ik ook voorgeschreven. Ik moet ze fijnmalen, weken en op de plekken wrijven. Ik heb het idee dat het al helpt.”

Het college verricht ook research. Prof. Dr. N. Viswanathan, decaan: „We zijn onlangs begonnen met een zes maanden durend onderzoek. Vorig jaar waren de resultaten bij een kleinschaliger, vergelijkend onderzoek bemoedigend. We brachten veertien patiënten onder in een medicinale omgeving met geïmpregneerde kleren, matrassen, lakens. De muren, vloeren en plafonds bedekten we met geïmpregneerde kokosmatten. Ze kregen tevens ayurvedische medicijnen. De controlegroep kreeg allopathische medicijnen. Het beste resultaat behaalden we bij huidziekten, reuma en hoge bloeddruk; het minst werkte het bij astma. De groep met medicinale textiel was in gemiddeld 24 dagen genezen, de controlegroep na veertig dagen. Ik beschouw het niet als een wondermiddel, maar wel als een effectieve, aanvullende therapie.”

    • Lex Veldhoen