Televisie Voorkeur

De Amerikaanse psycholoog Timothy Leary (1920-1996) verwierf in de jaren zestig veel invloed. Hij werd vooral bekend door het promoten van psychedelische drugs als lsd. Zijn motto: ‘Turn on, tune in, drop out. ‘ Timothy Leary, the man who turned America on’, België 2 (Canvas), 22.15-23.05u. Timothy Leary speaks to a packed crowd at the University of Wisconsin in Madison, Wis., on Feb. 15, 1967. He urged the crowd of 2000 students to "turn on, tune in, and drop out" with the help of LSD and other hallucinagenics. (AP Photo) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het spreekuur van GGD Rotterdam, waar het proefproject Sense loopt, dat in de plaats moet komen van de gesloten huizen van de inmiddels opgeheven Rutgerstichting. Daar konden jongeren tot 25 jaar terecht voor laagdrempelige en anonieme hulp en informatie bij seksuele problemen. Aanleiding voor het nieuwe project waren een alarmerend rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en toenemende tienerzwangerschappen en soa’s. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de situatie in Birma. Gesprekken met hulpverleners van het Rode Kruis en World Vision. Verder een reportage vanuit Indianapolis over de voorverkiezing in de staat Indiana en een interview met de president van Israël, Shimon Peres, in verband met het 60-jarig bestaan van de staat Israël, op donderdag 8 mei. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Rechtstreeks verslag van de toekenning en de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs 2008 en een reportage uit Indiana over de Amerikaanse voorverkiezingen. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Teen species. Het derde, laatste deel van een driedelige BBC-serie over de tiener als mensensoort gaat over het groeiende verantwoordelijkheidsgevoel van tieners: tegenover vrienden, familie en vaak ook tegenover de hele wereld. Recent hersenonderzoek van adolescenten levert verrassende conclusies op over tieners en hun snel evoluerende gevoelens. Uiteraard heeft dat ook gevolgen voor de rol van de liefde in hun leven. België 2 (Canvas), 21.10-21.40u.

Een wereld: Verkracht? Documentaire met een reconstructie van een bizar verhaal van overspel, leugens en bedrog, chronische drankzucht, de ontrouw van een vrouw en de naïviteit van haar man die het onverantwoordelijke gedrag van zijn echtgenote met de mantel der liefde bedekt. Dit alles leidt tot een ‘one night stand’ die een stroom van gebeurtenissen in gang zet, waarbij een man, ten onrechte beschuldigd van verkrachting, in de gevangenis belandt. België 1 (Eén), 21.30-22.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Politicus Rita Verdonk vertelt over de opbouw van haar beweging ‘Trots op Nederland’, popmuzikant en muziekproducer Alain Clark vertelt over zijn werk en Piet Cales licht de biografie toe die hij heeft geschreven over de Nederlandse dichter Joost van den Vondel (1587-1679). De presentatie is vandaag in handen van Matthijs van Nieuwkerk, bijgestaan door tafelheer Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen licht zijn beleid over Israël toe, Henk Binnendijk doet verslag van zijn bezoek aan Jeruzalem, rabbijn Lody van de Kamp over de problematiek van Joodse pleegkinderen in niet-Joodse onderduikgezinnen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Gast is Bram Vermeulen, correspondent in Zuid-Afrika voor de NOS en NRC Handelsblad. Hij volgt de verkiezingen in Zimbabwe op de voet. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Opgelicht?! Het belangrijkste onderwerp gaat over huurders die de maandelijkse lasten niet betalen en het leven van de huiseigenaren zuur maken. Enkele van deze wanbetalende huurders worden bezocht in het gezelschap van de huiseigenaren. Ned.1, 21.05-21.45u.

Paul Rosenmöller en ... de kracht van Afrika. Eerste deel van een reportageserie over Afrikaanse succesverhalen gaat over de filmindustrie van Nigeria, een ‘booming business’ met een positieve invloed op de economie van Nigeria. Zo'n 200.000 duizend mensen werken bij de film, de meeste in Lagos, hét centrum van de inmiddels derde grootste filmindustrie. Nergens ter wereld verschijnen zoveel nieuwe films, gemiddeld zo'n drie per dag. Niet alleen in Nigeria, ook in andere Afrikaanse landen en buiten het continent zijn de films populair. Het Afrikaanse publiek voelt zich aangesproken door de typisch Afrikaanse thema's en kijkt liever naar een ‘Nollywood-film’ dan naar Westerse films. Gesprekken met o.a. regisseur Tunde Kelani, nieuwe filmers en aankomende acteurs. Ned.2, 21.20-22.00u.

Opsporing verzocht. Inlichtingen gevraagd over misdaden. In Bergschenhoek (bij Rotterdam) plegen drie mannen op 26 maart 2008, om 20.15 uur, een gewapende overval op een huis aan de Mozartplaats. Na de overval gaan de daders er niet alleen met geld en een flinke hoeveelheid sieraden vandoor, maar ook met 5 unieke jachtgeweren. Verder o.a. een poging verkrachting in Schiedam, een woningoverval in Groningen en de dood van W. van Wanrooij in Tilburg. Ned.1, 21.45-22.30u.

Galileo. Vijfdelige zoektocht waarin meteoroloog Reinier van den Berg zoekt naar praktische oplossingen om de klimaatsverandering in Nederland zo goed mogelijk te benutten. Afl. 1: Het wordt warmer in Nederland. Het gesprek gaat over het terugdringen van CO2, maar het probleem van methaan wordt vergeten. Door de opwarming komen grote hoeveelheden vrij: uit grote luchtbellen vanaf de oceaanbodem en uit de ontdooiende permafrost in Alaska en Siberië. Maar methaan zit ook in poep. Twee boeren uit het Drentse Zuidvelde hebben een manier gevonden om dit methaan om te zetten in duurzame energie. Ned.2, 22.50-23.25u.