Servische president Tadic met dood bedreigd

Boris Tadic, de pro-Europese president van Servië, wordt met de dood bedreigd. Dat heeft het Servische dagblad Blic gisteren bekendgemaakt. De dreigementen komen enkele dagen voor landelijke verkiezingen die naar verwachting bepalend zullen zijn voor de koers van het land. Het Servische openbaar ministerie stelt een onderzoek in.

President Tadic wilde zelf niet reageren. Hij bevestigde alleen dat de zaak in handen is van „de bevoegde autoriteiten” en waarschuwde voor een „lynch-klimaat” in zijn land. „En daarbij gaat het niet om mijzelf maar om iedereen in dit land. Iedereen heeft recht op bescherming”, aldus de president.

Servië kiest aanstaande zondag, 11 mei, een nieuw parlement. Volgens de peilingen ligt het nationalistische blok onder leiding van de Servische Radicale Partij iets voor op de pro-Europeanen onder aanvoering van president Tadic.

Tadic heeft zich de woede van de nationalisten op de hals gehaald door een stabilisatie- en associatieakkoord (SAA) te tekenen met de EU. Dat verdrag geldt als een eerste stap op weg naar een Servisch EU-lidmaatschap.

Volgens de Servische nationalisten had het akkoord niet getekend mogen worden omdat Belgrado daarmee formeel zou erkennen dat Kosovo niet langer deel uitmaakt van Servië. De Albanezen van Kosovo hebben het land afgelopen februari onafhankelijk verklaard. Die onafhankelijkheid is inmiddels door meer dan tien Europese landen erkend.

De ondertekening van het SAA leidde tot een regeringscrisis en vervroegde verkiezingen. Premier Vojislav Kostunica heeft zich fel tegen Europese toenadering gekeerd. Hij zei onder meer: Het SAA was besteld door Washington, gehoorzaam uitgevoerd door Brussel en vervolgens door iemand in Belgrado goedgekeurd.

In de dreigbrief die bij dagblad Blic werd afgeleverd staat dat Tadic „ter verantwoording zal worden geroepen wegens landverraad”. Hij wordt een „bewezen verrader” genoemd die zal worden afgemaakt met een nekschot. De bewoording roept herinneringen op aan 2003 toen premier Djindjic werd vermoord door een gelegenheidscoalitie van paramilitairen en criminelen. (AP, VIP)