Poetin tekent laatste wet als president

De Russische president Poetin heeft gisteren een wet ondertekend die buitenlandse investeringen beperkt in 42 strategische sectoren van de economie, zoals olie, gas en massamedia. De wet, die drie jaar geleden werd ingediend en nu is geratificeerd, is de laatste daad van Poetin als president. Morgen treedt hij af. De wet heeft tot verontrusting geleid bij buitenlandse investeerders. Zij menen dat die hun de toegang beperkt tot meer dan de helft van de Russische economie, wat zij te veel vinden. Ook zouden de formuleringen in de wet te veel ruimte voor interpretatie openlaten.

Aanvankelijk werd reikhalzend naar de wet uitgekeken, omdat daarmee helder zou worden wat buitenlandse investeerders wel en niet mogen. De Russische regering voerde afgelopen jaren een onofficieel beleid van nationaliseringen en beriep zich daarbij vaak op onduidelijke, ongeschreven regels over waar buitenlandse bedrijven in mochten investeren. Dat leidde tot problemen, bijvoorbeeld bij energiebedrijven Shell en BP.

Volgens de nieuwe wet moeten buitenlandse particuliere investeerders voortaan toestemming hebben van de autoriteiten om meer dan 50 procent van de aandelen in een Russisch bedrijf te kopen. Buitenlandse bedrijven die staatseigendom zijn of nauwe banden met de overheid onderhouden, moeten in het vervolg officiële toestemming vragen als ze meer dan 25 procent aandelen in een Russisch bedrijf willen kopen. Een controlerend belang is uitgesloten. Een commissie samengesteld uit ambtenaren van de veiligheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken gaat toezicht houden op dergelijke transacties. Die commissie komt onder voorzitterschap te staan van de premier, vanaf morgen Poetin.

De wet geldt ook voor mijnbouwconcerns, wapenproducenten, de atoomindustrie en de ruimtevaartindustrie.

De wet is een mijlpaal in Poetins presidentschap, dat morgen afloopt als hij de macht overdraagt aan zijn opvolger Dmitri Medvedev. Strategische bedrijven staan in het vervolg nog meer onder controle van de Russische staat.