Plan Klink vermindering babysterfte

Huisartsen, ziekenhuizen, verloskundigen, centra voor jeugd en gezin en moskeeën moeten ouders veel beter voorlichten om de babysterfte in Nederland terug te dringen.

Dat staat in een conceptbrief van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) aan de Tweede Kamer die in de medische wereld circuleert. Deze maand stuurt hij de Kamer een definitieve brief.

Volgens de minister doen moeders vaak te weinig om problemen te voorkomen rond de zwangerschap. Op de duizend baby’s overlijden er 13,4 laat in de zwangerschap of in de eerste levensmaand, blijkt uit onderzoek van het college voor zorgverzekeringen en de commissie perinatal audit uit 2005.

Dat is een hoger aantal dan in veel andere Europese landen. „Dat Nederland internationaal een middenpositie inneemt, sluit niet aan bij de ambities die ik op het vlak van de volksgezondheid koester”, schrijft Klink in zijn conceptbrief. Hij geeft een stuurgroep ‘Modernisering verloskunde’ opdracht plannen te maken de sterfte te verminderen. In die stuurgroep zitten artsen, verloskundigen, gynaecologen en de kraamzorg.

Minister Klink wil al dit jaar met zorginstanties en maatschappelijke organisaties een akkoord over de opzet van ‘preconceptiezorg’. Die moet erin voorzien dat aankomende ouders op veel plaatsen voorlichting kunnen krijgen over de risico’s die hun kind lopen als de ouders ongezond leven (alcohol, roken, overgewicht), geen voedingssupplementen slikken als foliumzuur en vitamine D en ze de gevaren negeren van hun erfelijke achtergrond.

Klink meent dat er veel gezondheidswinst is te behalen bij allochtonen. De minister laat ook onderzoek doen naar de voor- en nadelen van thuisbevalling en naar de hoge babysterfte tijdens weekenden en ‘s avonds in ziekenhuizen.

Interview: pagina 2

    • Frits Baltesen