Pasta, noten en aubergine

Voor 4 personen als voorgerecht:3 deciliter tomatensaus, zelfgemaakt of uit een pot2 eetlepels extra vergine olijfoliezeezout en versgemalen zwarte peper2 tot 3 takjes verse basilicum, plus wat blaadjes voor het serverencirca 500 gram aubergineolijfolie voor het bakken300 gram gedroogde tagliatelle circa 100 gram ricotta50 gram ongezouten walnoten, grof gehaktvers geraspte Parmezaanse kaas

Na een bijzonder interessante en heerlijke proeverij van aubergines in het Okura Hotel nam ik een taxi. De chauffeur werd nieuwsgierig toen hij alle folders en papieren zag. Hij keek eerst verbaasd toen ik over aubergines begon, maar wist me toen in zo’n tien minuten een stuk of vijf recepten uit zijn geboorteland Turkije te geven. Dit is een variant op een van zijn recepten.

Doe de tomatensaus en twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en breng op smaak met zout en peper. Voeg de takjes verse basilicum toe en laat circa 15 minuten op matig vuur sudderen tot de saus dik is.

Snijd de aubergine bij en snijd hem dan in blokjes van circa 2 centimeter. Verhit een laagje olijfolie van circa 5 mm diep in een grote koekenpan op middelhoog vuur. De olie moet heet zijn, maar niet zo heet dat zij walmt. Voeg de blokjes aubergine zo nodig in porties toe. Bak ze rondom goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper. Schep de blokjes aubergine door de tomatensaus en houd de saus warm op een vlamverdeler.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking bijtgaar in een ruime pan kokend, gezouten water.

Doe de ricotta in een voorverwarmde ruime en diepe dienschaal en schep er twee tot drie eetlepels pastakooknat en de grof gehakte walnoten door.

Giet de pasta af en laat een beetje kooknat aan de linten hangen. Schep de pasta om met het ricottamengsel. Verwijder de takjes basilicum uit de tomatensaus en schep de saus om met de pasta. Strooi er de blaadjes verse basilicum over en dien op met vers geraspte Parmezaanse kaas.

KIM MACLEAN

Morgen: broccolisalade

    • Kim Maclean