‘Parijs: Juncker EU-voorzitter’

Parijs mikt niet langer op een kandidatuur van de Britse ex-premier Tony Blair als vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Voortaan geldt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker als ‘favoriet’ van het Elysée van president Nicolas Sarkozy, hebben verschillende Franse media vandaag gemeld.

Eerder al liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten geporteerd te zijn voor de Luxemburger. Van Sarkozy wordt verwacht dat hij tijdens het Franse voorzitterschap van de EU in de tweede helft van dit jaar overeenstemming tussen de 27 lidstaten smeedt over de bezetting van de nieuwe functie, die ontstaat als alle landen het nieuwe Europees Verdrag hebben goedgekeurd.

De christen-democraat Juncker, de langstzittende regeringsleider in Europa, voert al langer informele lijstjes van kandidaten aan. Anders dan Blair heeft hij zijn belangstelling ook laten blijken.

Sarkozy roemde vorig najaar Blair als de leider die „Europa nodig heeft”. Andere lidstaten, waaronder België, Duitsland en Nederland kijken echter niet uit naar Blair. Zij vinden het onder meer een bezwaar dat het Verenigd Koninkrijk niet meedoet met de euro en het vrije personenverkeer. Juncker is juist voorzitter van de eurogroep van de ministers van Financiën van de vijftien eurolanden.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn zegt deze week in het Duitse weekblad Der Spiegel dat Juncker een „hele, hele grote kans maakt” op het vaste voorzitterschap als Duitsland en Frankrijk het over diens kandidatuur eens worden.

Asselborn herinnert eraan dat Juncker in 2003 uiteindelijk tot een duidelijk ‘nee’ tegen deelname aan de oorlog in Irak besloot en dat hij steeds heeft vermeden zich vast te leggen over toetreding van Turkije tot de EU.