Oproep: meld misstanden in medicijnhandel

Artsen, apothekers, medicijnfabrikanten en patiënten moeten misstanden in de medicijnhandel melden. Dat vindt de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). De oproep volgt op uitzendingen van het tv-programma Radar van de TROS, dat de afgelopen weken liet zien hoe medicijnfabrikanten artsen bespelen om hun geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten.

Volgens secretaris Anne-Marie Hoppenbrouwers van de CGR zijn vrijwel alle voorbeelden uit het programma gedateerd. „In de uitzendingen worden misstanden aangetoond die zich duidelijk in het verleden hebben afgespeeld, sommige zelfs nog in het guldentijdperk. Wij willen weten of dit ook vandaag de dag nog de praktijk is.”

Aangezien de CGR alleen kan handelen op basis van klachten, heeft zij een oproep gedaan. „Wij vragen mensen misstanden te melden en met actuele dossiers te komen.”

Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) hoopt dat de uitzendingen van Radar de ogen van andere politici openen. „Dit onderwerp probeer ik al jaren op de politieke agenda te zetten, maar tot nu toe stond ik daarin alleen. Ik hoop dat deze beelden helpen. Als je ziet hoe manipulatief die fabrikanten te werk gaan om artsen te bespelen, is dat ontluisterend.” Gisteravond heeft Kant opnieuw Kamervragen gesteld.

Ook de PvdA is bezorgd over de manier waarop de farmaceutische industrie artsen beïnvloedt om dure medicijnen voor te schrijven. Tweede Kamerlid Eelke van der Veen wil dat minister Klink (Volksgezondheid, CDA) maatregelen neemt tegen dit soort praktijken. Zo nodig wil hij een spoedoverleg met de minister.

Volgens de CGR zijn de uitzendingen van Radar „niet zo ontluisterend als mevrouw Kant zegt”. Hoppenbrouwers: „Het feit alleen al dat de getoonde informatie zo verouderd is, is wellicht een indicatie dat er nu minder aan de hand is. Ik zou pas alarm slaan als er nu ineens veel actuele klachten binnenstromen.”

In het tweeluik van Radar is te zien hoe zogenoemde artsenbezoekers bepaalde medicijnen promoten bij huisartsen. Ook komt het voor dat medicijnfabrikanten extra personeel voor artsen betalen. In ruil daarvoor moeten de artsen dan bepaalde medicijnenmerken aan hun patiënten voorschrijven.