Oppassubsidie

Hoe is toch dat misverstand ontstaan dat de Partij van de Arbeid niks meer in de melk te brokkelen heeft sinds het is gaan regeren met het CDA en de ChristenUnie? Het kabinet-Balkenende IV toont geen visie, schuift de moeilijkste beslissingen voor zich uit, mijdt alle precaire debatten en probeert intussen de schijn te wekken dat het veel gedaan krijgt.

Ik herken daar toch duidelijk de PvdA in.

Goed, de socialisten mogen dan hun meest principiële beloftes niet hebben ingelost (aanpak topinkomens, Irak-onderzoek) en daarmee hun laatste ideologische veertjes wel zo’n beetje hebben afgeschud, maar geldt dat niet evengoed voor de coalitiegenoten? Is dit kabinet dan zo christelijk en Bijbelvast?

Tijd voor de Jezusmeter.

Dit kabinet wil graag dat er meer kinderen worden gebaard om de kosten van de vergrijzing te dekken. Maar meer kinderen betekent minder arbeidsparticipatie. Dus hop, subsidie op de kinderopvang, want er moet wel gewerkt blijven worden. De toelage wordt echter al snel te duur bevonden. Dan maar weer wat minder vrouwen aan de carrière. Maar de vergrijzing dan? Ja hoor, daar is-ie weer: de 40-urige werkweek wordt voorzichtig weer van stal gehaald.

Zie hier, kort samengevat, de modelburger naar christelijke snit: iemand die zich vijftig jaar het schompes werkt om de kinderen naar een opvang en de ouders naar een tehuis te kunnen sturen.

Hoezo het gezin ‘hoeksteen van de samenleving’?

Als de PvdA in een identiteitscrisis zit, hebben het CDA en de ChristenUnie toch minimaal een ideologische psychose: christenen die kinderen en bejaarden uitsluitend zien als begrotingsproblemen. Ze kosten veel en doen verder niets. Dan maar van een nood een deugd maken. Voor een kleine oppassubsidie mogen de meest improductieve bevolkingsgroepen elkáár nu gaan vermaken.

Betaald op de kleinkinderen passen – welkom in het Nederland van Jan Peter Balkenende.

Onwillekeurig dwalen mij gedachten af naar Josef Fritzl. De man die zijn kinderen 25 jaar lang thuishield. En er geen dag minder om ging werken. Wat zeg ik? Hij kluste er in zijn vrije tijd nog een badkamer bij. Terwijl vrouwlief op de kinderen én kleinkinderen paste.

Gratis.

Rob Wijnberg