op nrcnext.nl

Vandaag in het nieuws

Democratische voorverkiezingen in Indiana en North Carolina pagina 6 Herdenking Pim Fortuyn bij zijn huis in Rotterdam en op het Mediapark in Hilversum Bekendmaking EK-voorselectie Oranje Uitreiking Libris Literatuurprijs in het Amstel Hotel in Amsterdam. Vorig jaar ging de prijs (50.000 euro) naar Arnon Grunberg.

Vandaag in de weblogs

Verblotekonten en Canadel

„Ik schrijf deze rubriek al een aantal jaren, maar ik blijf me verbazen over de ongelooflijke rijkdom van onze taal”, schrijft taalkundige Ewoud Sanders in zijn woordhoek. Vervolgens gaat hij in op de betekenis van de uitdrukking het kan me niet verblotekonten, het kan me niets schelen. „Vooral bij grove taal hebben we de neiging er steeds een schepje bovenop te doen”, schrijft Sanders, dus werd verblotekonten al snel verblotepoepekonten of verkrommekonten . Worden deze uitdrukkingen nog gebruikt? Door wie? En wat is trouwens een Canadel?

Lees meer via nrc.nl/woordhoek

Fietsen naar Peking

Marjolein Verhoeven en Julie Tabbers zijn nog steeds op weg naar Peking – op de fiets. Inmiddels zijn ze in Turkije aangekomen, waar ze hartelijk onthaald worden door de familie Korkmaz, de beheerders van het restaurant waar Marjolein en Julie langs fietsten. Als ze eenmaal in bed liggen (dat van de gastheer en -vrouw), overdenken ze de avond nog eens. „Wat kan gastvrijheid soms overdonderend indrukwekkend zijn.”

Lees verder via nrcnext.nl/fietsennaarpeking

Internetcensuur verbieden

De Amerikaanse republikein Chris Smith wil dat het Huis van Afgevaardigden zijn wetsvoorstel tegen internetcensuur nog vóór de Olympische Spelen behandelt. Zijn wet-in-wording moet Amerikaanse bedrijven verbieden in het buitenland samen te werken met ondemocratische regimes. Dat schrijft Marie-Jose Klaver op haar weblog. Eerder werd bekend dat Yahoo de Chinese overheid enkele keren heeft geholpen door de persoonsgegevens van een Chinese dissident over te dragen. Met de hulp van Yahoo werd cyberactivist Wang Xiaoning tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Lees meer digitale zaken via nrc.nl/klaver

En verder...

Puzzelen met Steenhuis

Puzzelen kan ook online, via de balk onder op de website. In de minicruiser zoeken we onder andere naar een schoolsport in twee letters, een zweetkamertje in vijf en naar een strijkinstrument met zeven letters.