Onopgepoetst geheugen

Thomas Buergenthal

Leven in Auschwitz kon gewoon zijn, zo laat Thomas Buergenthal zien in Een gelukskind (Mynx, €17,95), aldus J. Houwink ten Cate.

‘Memoires van kinderen die in de dodelijkste kampen waren, zijn schaars. Zij behoorden tot de eersten die stierven. Tot de laatst verschenen herinneringen van een overlevende behoren de memoires van Thomas Buergenthal. Hij schreef een even schitterend als onconventioneel boek met veel understatement en een uitgesproken voorliefde voor de stoïcijnse protagonist. Die held is zijn vader, die zich ijzig kalm staat te scheren op de ochtend dat het getto waarin zijn gezin is opgesloten wordt ontruimd. Buergenthal werd in 1934 geboren in Slowakije, en was in het getto van Kielce, in Auschwitz en in Sachsenhausen. Hij heeft zijn geheugen niet opgepoetst. Hij heeft nooit iets over de shoah willen lezen. Buergenthal verhaalt niet over een idyllische jeugd. En ook in zijn schets van Auschwitz wijkt hij af. Van een selectie bij binnenkomst, begin augustus 1944, herinnert hij zich niets. Hij is ervan overtuigd dat deze niet heeft plaatsgevonden, en dat het daaraan te danken is dat hij als jongetje van tien daar naar binnen mocht.’