‘Onderzoek naar omkoping door Alstom’

Franse en Zwitserse autoriteiten onderzoeken of het conglomeraat Alstom zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Alstom zou hebben betaald om contracten in Azië en Zuid-Amerika te krijgen.

Dit schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag. De krant zegt de informatie te hebben gekregen van mensen die bij de zaak betrokken zijn. Alstom zelf wilde alleen kwijt dat kantoren zijn doorzocht in verband met een Frans onderzoek, maar voegde eraan toe dat er geen officiële aanklacht is gedaan tegen het bedrijf.

Alstom is een van de grootste bedrijven in Frankrijk. Het is een conglomeraat dat energiecentrales bouwt, maar ook bijvoorbeeld hogesnelheidstreinen en turbines. Het bedrijf heeft circa 70.000 werknemers in 70 landen en boekte vorig jaar een omzet van ruim 14 miljard euro.

Het concern zou in de periode tussen 1995 en 2003 honderden miljoenen dollars hebben betaald om contracten te krijgen. Het zou zijn gegaan in de vorm van „commissieloon”. Het betalen van dit soort commissies was lang toegestaan in Europa en bovendien konden de bedragen van de belastingen worden afgetrokken. Dit veranderde eind jaren negentig en Parijs maakte het omkopen van medewerkers van buitenlandse bedrijven strafbaar in het jaar 2000.

Volgens de Amerikaanse krant kwamen politiefunctionarissen uit Zwitserland vorige week naar Brazilië om te overleggen met justitie aldaar. Alstom zou in Brazilië onder meer 6,8 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) hebben betaald om een contract te krijgen met een waarde van 45 miljoen dollar voor de installatie van apparatuur die nodig was om het metronetwerk in Sao Paulo uit te breiden.

De onderzoekers zouden verder kijken naar omkopingen in verband met contracten in Vietnam, Singapore, Venezuela en nog één in Brazilië. Ditmaal ging het om contracten voor de bouw van een waterkrachtcentrale. Het bedrag van de omkopingen zou ruim 200 miljoen dollar groot zijn.

Het onderzoek naar de omkoping begon in 2004. Toen ontdekte accountantsfirma KPMG – werkzaam voor de Zwitserse federale bankcommissie – dat er geld van Alstom naar bedrijven in Zwitserland werd geboekt, maar deze bedrijven bleken lege hulzen. Het geld werd vanuit Zwitserland overgebracht naar Alstom-werknemers in Azië en Zuid-Amerika.