Nina, Rita en de kleine lettertjes

Ooit was ze peetmoeder van de nieuwe economie, nu is ze donateur van de nieuwe politiek.

Nina Brink, oprichtster van World Online, staat achter de politieke beweging van Rita Verdonk. Vorige week maakte ze in het praatprogramma van Pauw & Witteman bekend dat ze een halve ton aan Trots op Nederland had toegezegd. Van haarzelf, haar moeder en haar dochter.

Voor de kas van een startende politieke beweging is het een aanzienlijk bedrag, voor het vermogen van Brink een rimpeling.

Met haar duimen triomfantelijk omhoog beleefde Nina Brink op 17 maart 2000 het hoogtepunt van haar zakelijke carrière. De beursgang van World Online illustreerde de internetgekte in Nederland. Personeelsleden van WOL, 150.000 particulieren en 120 deelnemers aan het Friends and Family Program hadden het aandeel gekocht voor 43 euro.

Drie maanden eerder had Nina Brink tweederde van haar belang in WOL verkocht voor 6 euro per aandeel. De beleggers waren hiervan onwetend gehouden. Verstopt in het prospectus stond dat Brink haar aandelen had ‘overgedragen’. Ook haar afspraken met een web van investeerders stonden niet duidelijk in het prospectus dat ABN Amro en Goldman Sachs voor de beursgang hadden opgesteld.

Er ontstond argwaan. Het aandeel kelderde en de particuliere beleggers leden zware verliezen. Een maand na de beursgang werd Nina Brink als bestuursvoorzitter afgezet; een half jaar later was WOL roemloos verkocht aan het Italiaanse Tiscali.

Advocaten begonnen processen namens gedupeerden, het OM zag af van een strafzaak en Nina Brink trok zich terug in haar villa in Brasschaat.

En nu zoekt ze publiciteit als Vlaamse donateur van Trots op Nederland. Omdat ze graag vrouwen steunt en de standpunten van Rita Verdonk onderschrijft.

Financiële steun aan de beweging van Verdonk valt niet onder de bestaande wetgeving voor steun aan politieke partijen. De Tweede Kamer en minister Ter Horst (Binnenlandse zaken, PvdA) willen aanscherping van de wet en maximering van donaties. Bovendien moet de wet ook gaan gelden voor particuliere donaties en zowel voor steun aan partijen als aan bewegingen.

Nina Brink loopt met de bekendmaking van haar donatie vooruit op de komende wetgeving. Dat klinkt veelbelovend. Maar de BV Favorita en de Stichting Vrienden van Rita Verdonk doen er goed aan op de kleine lettertjes van de afspraak te letten. De Friends and Family van World Online behoorden indertijd ook tot de slachtoffers van de beursgang van WOL. Het noodfonds voor gedupeerde particuliere beleggers dat Brink ooit heeft toegezegd, is er nooit gekomen.

Roel Janssen

    • Roel Janssen