Nee-derland in kopgroep

De Nederlanders waren geen dwarsliggers toen ze drie jaar geleden het ontwerpverdrag voor een Europese Grondwet afwezen, de Nederlanders waren trendsetters. Tot die conclusie komt columnist Charlemagne in het Britse weekblad The Economist.

„Overal (niet alleen in de eurosceptische landen) heeft het gevoel postgevat dat de EU en haar verdragen eliteprojecten zijn tot genoegen van zelfzuchtige eurocraten en dat die ver af staan van de zorgen van doorsnee burgers. Dat is de ware moraal van het verhaal over het einde van de liefdesrelatie tussen de Nederlanders en Europa – en een [les] die de politieke leiders van de EU nog niet onder ogen wensen te zien.”

Onder de kop ‘Going Dutch’ analyseert de auteur, gesouffleerd door staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA), nog eens de motieven die aan het ‘nee’ ten grondslag lagen. Het ‘nee’ kan niet los worden gezien van het onbehagen over de multiculturele samenleving, maar heeft ook te maken met onbehagen over op de Europese Unie dat in de loop van de jaren negentig om zich heen greep.

Nederland werd in die jaren de grootste nettobetaler en de kritische EU-commissaris Frits Bolkestein maakte kritiek op de Unie populair. In de aanloop naar het referendum verzuimde de Nederlandse regering vervolgens om Europese samenwerking te verdedigen.

Ooit vormde Nederland met België en Luxemburg een kopgroep voor Europese federale samenwerking. Het is, constateert het blad, tegenwoordig eenvoudiger om een eurosceptische pioniersclub op te richten.

Michel Kerres

Lees de column van Charlemagne via nrcnext.nl/links

    • Michel Kerres