‘Meer dan 15.000 doden in Birma’

Het geschatte aantal slachtoffers van de cycloon die zaterdag over Birma raasde is opgelopen tot zeker 15.000. Nog 30.000 mensen worden vermist, zei de Thaise minister van Buitenlandse Zaken vandaag na een ontmoeting met de Birmese ambassadeur. De staatstelevisie meldde dat alleen al in de stad Bogalay 10.000 doden zijn gevallen.

Cycloon Nargis veroorzaakte een vloedgolf van 3,5 meter hoog. De inwoners van de Irrawaddy-delta „konden nergens heen”, zei minister van Hulpverlening Maung Maung Shwe vandaag. „De helft van de huizen is weggevaagd of staat onder water.” Volgens nog onbevestigde berichten zijn hele dorpen verdwenen en zijn delen van de rijstoogst vernietigd. Verwacht wordt dat het dodental hoger zal blijken te zijn zodra waarnemers toegang hebben tot de afgelegen gebieden.

De militaire junta heeft in drie districten de noodtoestand opgeheven en het rampgebied beperkt tot grote delen van de zwaar getroffen regio’s Irrawaddy en Rangoon. In die regio’s wordt het omstreden referendum over een grondwet met twee weken uitgesteld.

Gisteravond accepteerde de junta het aanbod van de VN om een hulpoperatie op te zetten. Het is nog onduidelijk welke hulporganisaties toegang krijgen en onder welke voorwaarden. Internationale donaties zijn inmiddels op gang gekomen. De Europese Unie heeft twee miljoen euro toegezegd, Duitsland stelde 500.000 euro beschikbaar aan Duitse hulporganisaties. Ook minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) benadrukte dat de één miljoen euro die Nederland geeft niet bestemd is voor de junta. Het geld wordt overgemaakt aan de VN en het Internationale Rode Kruis. (AP, Reuters, AFP, ANP)

Volg het nieuws over Birma op nrc.nl/birma