Internet Weblog van de dag

Le ballon rouge (1956) scene uit de film Le Ballon Rouge (1956)

Meisje met ballonnen. Op het weblog Filmvragen stelt Otto Halma de volgende vraag: ‘Ik zoek naar de titels van oude jeugdfilms, die ik als kind in de jaren zestig zag. Zo was er ook een jeugdfilm waarin aan het eind een meisje (ik denk de hoofdrolspeelster) aan een tros ballonnen in de lucht boven de stad verdween. Herken je dit, of iemand anders? Ik weet dat ik weinig houvast geef, maar dat is wat er is.’

Filmkenner Hans Beerekamp antwoordt: ‘De bekendste jeugdfilm waarin een ballon de hoofdrol speelt is natuurlijk Le ballon rouge (Albert Lamorisse, 1956), actueel door de recente remake van Hou Hsiao-hsien.

Afgelopen week werd die klassieker in een splinternieuwe kopie opnieuw uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. Aan het slot stijgt de hoofdpersoon inderdaad op aan een tros veelkleurige ballonnen, tot hoog boven Parijs. Dat klopt duidelijk niet met de gegevens van vragensteller dat de hoofdpersoon een jongetje is. Kan dit een witte plek zijn in het geheugen, of is er ook een film met hetzelfde slot, maar dan met een vrouwelijke ballonvaarder? Dit kan ik mij niet goed voorstellen. [...] Met enige goede wil kan ik mij voorstellen dat het jongetje, gespeeld door de zoon van de regisseur (Pascal Lamorisse), voor een meisje zou kunnen doorgaan, met zijn lange manen.

Bekijk een stukje uit de film op nrc.nl/filmvragen