Franco kocht jury van Song- festival om

Spanje heeft in 1968 het Eurovisie Songfestival gewonnen omdat generaal Franco, de toenmalige machthebber, buitenlandse juryleden heeft laten omkopen. Daardoor kwam Cliff Richard met Congratulations, die destijds de gedoodverfde winnaar was, niet verder dan de tweede plaats. Dat wordt althans beweerd in een documentaire die donderdag te zien is op het Spaanse tv-kanaal La Sexta.

Volgens de programmamakers wordt dit staatsgeheim in hun documentaire onthuld door de Spaanse tv-presentator Jose Maria Inigo. In een poging om Spanje als vakantieland populairder te maken, zou Franco een delegatie naar juryleden in diverse Europese landen hebben gestuurd met de belofte dat Spanje tv-programma’s uit die landen zou kopen in ruil voor stemmen op het Spaanse liedje. De uitslag werd in die dagen nog niet door telefonerende kijkers bepaald, maar door een vakjury in elk deelnemend land. Franco’s bemoeienis zou ertoe hebben geleid dat La La La van de Spaanse zangeres Massiel tijdens de finale in Londen net één punt meer kreeg dan Congratulations, dat desondanks de grootste Songfestival-hit van dat jaar is geworden. Als gevolg van de Spaanse zege kon het festival een jaar later in Madrid worden gehouden. Dat bezorgde Spanje opnieuw veel publiciteit.

Maar nog vóór de uitzending is het omkopingsverhaal alweer in twijfel getrokken. In de grote krant El Mundo zegt Inigo vandaag dat hij in de documentaire slechts melding heeft gemaakt van een gerucht dat veertig jaar geleden de ronde deed in Spaanse tv-kringen.

De Nederlandse inzending, het door Ronnie Tober gezongen liedje Morgen, belandde in 1968 op de laatste plaats, zonder tussenkomst van het kabinet-De Jong.

    • Henk van Gelder