Film van de dag

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. De filmversie van Douglas Adams’ uit vijf boeken bestaande The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, waarbij de in 2001 overleden auteur nog aan het scenario meeschreef, is verrassend trouw aan de talige humor van Adams. Die spotte graag met het superioriteitsgevoel van de mens en had een absurd gevoel van logica met licht-filosofische trekjes. De (visuele) humor heeft iets van Monty Python en het sf-gehalte ligt dichter bij Tim Burtons blaas-de-aarde-op-parodie Mars Attacks! dan bij War of the Worlds. Meer dan een coherent verhaal is de film een verzameling geestige sketches die aan de boeken zijn ontleend, met wat nieuw toegevoegde grappen in de geest van Adams. De proloog toont ons jonglerende dolfijnen, met op de geluidsband het Pythoneske lied So long and thanks for all the fish.(Garth Jennings, 2005, VS/GB), Veronica, 20.30-22.35u.André Waardenburg