Film van de dag

Scène uit de film The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. (Garth Jennings, 2005, VS/GB). Pictured: Arthur Dent (MARTIN FREEMAN) has been captured by Vogons in a scene from the hilarious comedy, "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy," directed by Garth Jennings and produced by Nick Goldsmith. FOR PRINT OUTLETS ONLY. NOT FOR INTERNET USE. Distributed by Buena Vista International. Permission is hereby granted to magazines and newspapers to reproduce this picture on condition that it is accompanied by ©DISNEY ENTERPRISES, INC. & SPYGLASS ENTERTAINMENT, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. FOR PRINT OUTLETS ONLY. NOT FOR INTERNET USE. Sparham, Laurie

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. De filmversie van Douglas Adams’ uit vijf boeken bestaande The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, waarbij de in 2001 overleden auteur nog aan het scenario meeschreef, is verrassend trouw aan de talige humor van Adams. Die spotte graag met het superioriteitsgevoel van de mens en had een absurd gevoel van logica met licht-filosofische trekjes. De (visuele) humor heeft iets van Monty Python en het sf-gehalte ligt dichter bij Tim Burtons blaas-de-aarde-op-parodie Mars Attacks! dan bij War of the Worlds. Meer dan een coherent verhaal is de film een verzameling geestige sketches die aan de boeken zijn ontleend, met wat nieuw toegevoegde grappen in de geest van Adams. De proloog toont ons jonglerende dolfijnen, met op de geluidsband het Pythoneske lied So long and thanks for all the fish.(Garth Jennings, 2005, VS/GB), Veronica, 20.30-22.35u.André Waardenburg

    • André Waardenburg