Emir Qatar koopt westerse kunst voor recordbedrag

Rotterdam, 6 mei. Mark Rothko`s White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) hangt in Qatar naast Study from Innocent X van Francis Bacon. Dat onthult The Art Newspaper in het meinummer. Beide schilderijen werden in mei 2007 bij Sotheby`s in New York geveild zonder dat namen van de kopers werden bekend gemaakt. Rothko`s White Center uit de collectie van David Rockefeller bracht 72,8 miljoen dollar op, een record voor een naoorlogs kunstwerk. Volgens het Britse kunstblad is het gekocht door emir van Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani en zijn vrouw. Zij betaalden op dezelfde veiling 52,7 miljoen dollar voor de Bacon. Later kochten ze onder meer ook nog Lullaby Spring van Damien Hirst in Londen voor 9,7 miljoen pond. Van de Al-Thani familie was bekend dat ze Oosterse kunst verzamelen, maar dat ze ook moderne westerse kunst kopen is volgens The Art Newspaper een nieuwe ontwikkeling. Dit past in de trend dat de kopers daarvan uit steeds meer landen komen. Uit het onderzoek van het kunstblad blijkt verder dat White Canoe van Peter Doig, uit de collectie van Charles Saatchi, in februari 2007 gekocht is door de Georgische mijnmagnaat Boris Ivanishvili. En Jeff Koons` Hanging Heart, op dit moment het duurste geveilde werk van een nog levende kunstenaar, voor 23,6 miljoen dollar is aangeschaft door de Oekraïense verzamelaar Victor Pinchuk.