Decibellenjodokus op Koninginnedag

Op Koninginnedag was ik tot tranen geroerd door het ferme optreden van een gemeentelijk decibellencontroleur. Het gemeentebestuur van Amsterdam vraagt namelijk een behoorlijk bedrag voor een vergunning om op Koninginnedag versterkte muziek te mogen maken, en sturen daarom een gemeentelijke jodokus op je af die eigenwijs gaat lopen doen met een decibelmeter. Om later ook nog eens dapper met boetes te dreigen als de band de boel niet zachter zet.

Daarbij negeerde de controleur echter wel een aantal basisprincipes. Als je geluid gaat meten in een overvolle straat, is het duidelijk dat het omgevingsgeluid van invloed zal zijn op de meting. Bovendien zag hij ziet niet dat een grote groep voornamelijk volwassen mensen zich bijzonder aan het amuseren was. Ik hoop dat deze meetmijnheer volgend jaar niet weer tegen een overwerktarief ons feestje komt verstoren. Ik wil hem bij deze zelfs uitnodigen om lekker mee te komen zingen en dansen.

Brieven en opiniestukken onder vermelding van naam en woonplaats graag sturen naar opinext@nrc.nl

    • Nico Perk Amsterdam