Dealmaker die overal bij was

Weer een oudgediende weg. Wilco Jiskoot, de best ingevoerde Nederlandse dealmaker, vertrekt uit de top van ABN Amro.

Wilco Jiskoot 06-0323-225

Op de kamer van Wilco Jiskoot hoog in de ABN Amro-toren aan de Amsterdamse Zuid-As mag, vanzelfsprekend, worden gerookt. Wie Jiskoot, ABN Amro’s meest vooraanstaande dealmaker bij fusies, overnames en beursintroducties spreekt, kan niet om zijn sigaretten heen.

Per 1 juni zal zijn kamer leeg worden opgeleverd. Jiskoot vertrekt. Hij begon 32 jaar geleden als trainee bij Amro Bank, kwam na de fusie met ABN in 1990 bij ABN Amro, en draait nu sinds een half jaar mee in de top van ABN Amro als gezamenlijke dochter van de drie partijen die de bank vorig jaar kochten voor 71 miljard euro en onderling gaan verdelen.

Jiskoot blijft overigens als adviseur betrokken bij de divisie financiële markten van Royal Bank of Scotland, de bank die de belangrijkste handelsactiviteiten van ABN Amro overneemt. Volgens een woordvoerder verloopt de integratie dusdanig voorspoedig dat Jiskoot besloten heeft terug te treden. Over eventuele afkoopsommen wil de woordvoerder niets zeggen.

Jiskoots vertrek komt, zoals dat heet, toch nog onverwachts. Hij werd na de overname eind vorig jaar benoemd tot vicevoorzitter van de raad van bestuur en moest met name de relaties met grote bedrijfsklanten bestendigen. In de maanden die aan de overname voorafgingen was hij de belangrijkste onderhandelaar van ABN Amro met de drie nieuwe eigenaren. Hij had zich niet, zoals bestuursvoorzitter Rijkman Groenink, duidelijk afgezet tegen het bankentrio. Het trio stevende na de zomer af op de overname doordat zijn bod, ondanks de aanwakkerende kredietcrisis, superieur was aan het concurrerende bod van de Britse bank Barclays.

Jiskoot is de laatste in een reeks bestuurders en ander kader die is vertrokken of gaat vertrekken. Huibert Boumeester, die medio vorig jaar de positie van financieel directeur overnam, ging ruim twee maanden geleden in alle stilte weg. In het bestuur van ABN Amro zitten nu nog twee Nederlanders: Michiel de Jong (Europa) en Jan-Peter Schmittmann (Nederland).

De Nederlandsche bank, die bij de overname continuïteit in de top van de bank als voorwaarde had gesteld voor toestemming geeft vanwege wettelijke beperkingen als het gaat om individuele banken, geen commentaar.

Jiskoot heeft vrijwel zijn hele banktijd gewerkt aan transacties: fusies, overnames, privatiseringen en beursintroducties. Weinig grote Nederlandse deals zijn aan zijn neus voorbijgegaan. Van DAF en KPN tot en met World Online. Het gebundelde kapitaal plus de klantenrelaties na de fusie van ABN en Amro in 1990 werkte absoluut in zijn voordeel. De Nederlandse concurrentie (NMB, later ING, vroeger zakenbank Pierson) kwam niet meer dichtbij.

Op zijn kamer toont een tafel van flinke proporties de aandenkens aan al die zaken, de zogeheten tombstones. De kleine vrachtwagen die DAF aan zijn bankiers gaf bij de beursgang in 1989 (in 1993 ging het bedrijf failliet) is moeilijk te ontdekken. Maar het schaalmodel van de benzinepomp met karakteristieke schelp die Royal Dutch Shell uitgaf bij de samenvoeging van de Britse en de Nederlandse ondernemingen blinkt.

Reconstructie van de overname van ABN Amro op nrc.nl/abn

    • Menno Tamminga