De scheidsrechter heeft ’t weer gedaan

Ajacied Luis Suarez (rechts) in duel met Heerenveen-speler Calvin Jong-A-Pin. (Foto Bas Czerwinski) 05-05-2008, Amsterdam. Ajax - SC Heerenveen. Duel tussen Luis Suarez en Calvin Jong-A-Pin, links. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Ajax 3 SC Heerenveen 1

Ruststand 1-0. 45+5. Perez 1-0, 48. Rommedahl 2-0, 55. Perez 3-0, 63. Pranjic 3-1. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 49.144.

Een wedstrijd die lange tijd voortkabbelde als een zomeravondpotje, kwam toch nog tot leven. Maar uiteindelijk was het geen verrassing dat Ajax zich plaatste voor de finale van de play-offs, waarin het FC Twente zaterdagavond in Emmen als tegenstander ontmoet. SC Heerenveen treft donderdag thuis NAC in de strijd om deelname aan het UEFA-Cuptoernooi.

Na de 2-1 nederlaag in de eerste ontmoeting, in Heerenveen, stond al vast dat de ploeg van Gertjan Verbeek in Amsterdam voor een zware opgave zou komen te staan. Toch was de trainer van SC Heerenveen verbitterd na het mislukte optreden in de Arena. Verbeek leek zich drukker te maken over de in zijn ogen partijdige arbitrage dan de prestaties van zijn spelers. Scheidsrechter Dick van Egmond stuurde in de 38ste minuut Michael Bradley met een tweede gele kaart van het veld. Dat was het eerste noemenswaardige moment uit de wedstrijd. De Amerikaan had Klaas Jan Huntelaar, die op dat moment tegenover vier spelers van Heerenveen stond, van achteren aangetikt. Dat was niet slim, zo dicht bij de middencirkel. De eerste gele kaart had hij misschien niet verdiend, maar hij was dus gewaarschuwd.

Verbeek kon dat ook moeilijk ontkennen. Hij vond echter dat Van Egmond wél zijn spelers bestrafte en die van Ajax ongemoeid liet. Kortom, klassenjustitie. Verbeek over Van Egmond: „Iedereen, zelfs scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg, weet dat dit een slechte arbiter is. Hij kan gewoon niet beter, dus slecht fluiten kan ik hem niet verwijten. Misschien dat hij thuis problemen heeft. Maar dan hoef je nog niet te marchanderen. Daar begon Van Egmond al vroeg mee in de wedstrijd. Wij kregen direct een aantal gele kaarten, Ajax niet. In de tweede helft hield hij ineens op met streng fluiten. Toch maakte Emanuelson een overtreding op Poulsen waar je vroeger rood voor kreeg.”

Zijn collega Adri Koster beaamde dat Van Egmond er nog wel eens naast zat. Maar anderzijds mocht Verbeek de arbiter ook dankbaar zijn. Aan de strafschop waaruit Ajax in de laatste seconden van de extra tijd van de eerste helft op voorsprong kwam, ging een overtreding vooraf waarvoor Van Egmond eveneens rood had moeten geven. Doelman Rob van Dijk vloerde in het zestienmetergebied Jeffrey Sarpong. Hij ontnam de doorgebroken speler een scoringskans en daar staat maar één straf op. Van Egmond wilde kennelijk niet te veel zijn stempel drukken op het aanvankelijk zo gezapige duel en trok slechts geel.

Ook Heerenveen-verdediger Calvin Jong-A-Pin kwam goed weg toen hij Luis Suarez op zijn rechtervoet trapte. De aanvaller van Ajax lag minuten lang krimpend van de pijn op het gras. Vervolgens werd hij per brancard van het veld gedragen. Vandaag bleek uit röntgenfoto’s dat zijn voet net is gebroken, maar gekneusd.

Was er qua voetbal dan niets te genieten in de uitverkochte Arena? Kenneth Perez maakte twee treffers – de eerste uit een strafschop – en onderscheidde zich weer als de aanvalsleider van Ajax. Hij werd in de tweede helft gewisseld om te worden gespaard voor de confrontatie met FC Twente.

Op links bij Ajax een opvallende speler: Jeffrey Sarpong. Twee jaar geleden had hij op zeventienjarige leeftijd vier keer in de basis gestaan, daarna niet meer. „Want er kwam een trainer die zijn eigen spelers meenam en daar ben ik de dupe van geworden”, zei de tiener die daarmee doelde op de vorig jaar naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate. Sarpong speelde zijn wedstrijdjes in Jong Ajax en beleefde een moeilijke periode door het overlijden van zijn moeder. Hij raakte ook nog eens geblesseerd, aan zijn schouder. Maar de afgelopen weken manifesteerde hij zich goed op de training en in Heerenveen viel hij afgelopen donderdag al sterk in. Eigenlijk is Sarpong een rechtsbenige linkshalf, maar Koster zette hem gisteren in als linksbuiten. „Hij is technisch en snel”, analyseert Koster. „Een jongen met mogelijkheden. Jeffrey is heel serieus met zijn vak bezig. Hij legde zich vanavond een beetje te veel druk op. Dat leidde aanvankelijk tot verkeerde keuzes. Maar hij hield zich in de tweede helft goed staande.” Behalve zijn betrokkenheid bij de aanleiding voor de strafschop, gaf Sarpong met een actie op de achterlijn ook de assist waaruit Dennis Rommedahl 2-0 kon maken.

De speler van Ghanese afkomst bezit ogenschijnlijk het atletische vermogen om de vleugelaanvaller te worden waar Ajax al jaren naar zoekt. „Ik voel mezelf toch meer een middenvelder die op links of achter de spitsen kan spelen”, zegt de oud-voetballer van FC Abcoude die op zevenjarige leeftijd via het tv-programma Willem Wever bij de jeugdopleiding van Ajax terechtkwam. Er werd zelfs een liedje over hem gemaakt. Sarpong kon naar Chelsea maar koos voor een langlopend contract tot 2011 bij Ajax. De nieuwe technische baas Marco van Basten zal niettemin de status van die verbintenis moeten bepalen. Sarpong verdient een kans, desnoods als huurling bij een andere club.

    • Erik Oudshoorn