Brinkman weigert afspraak overleg Antillen

De Partij voor de Vrijheid (PVV) blaast het overleg in juni met Antilliaanse en Arubaanse parlementariërs af als daar fatsoensnormen gaan gelden die het recht op vrije meningsuiting zullen belemmeren. Dat zegt het Tweede Kamerlid van de PVV Hero Brinkman in reactie op voorstellen van Antilliaanse zijde om voor dat overleg het Reglement van Orde van de Tweede Kamer van toepassing te verklaren.

Voorzitter Pedro Atacho van de Antilliaanse Staten en de Nederlandse delegatieleiders Willibrord van Beek (VVD) en Marijke Linthorst (PvdA) hebben gisteren in Willemstad overeenstemming bereikt over te hanteren fatsoensregels voor dat overleg, waarbij het ordereglement van de Tweede Kamer uitgangspunt is, zo bevestigen bronnen op Curaçao. Die afspraak maakt het mogelijk sprekers tot de orde te roepen als die beledigende taal uiten.

Brinkman heeft op voorhand aangegeven een veto over die regeling uit te spreken. Het is „te gek voor woorden dat het recht op vrije meningsuiting voor leden van de Tweede Kamer wordt bedreigd door surrogaatwethouders van een middelgrote gemeente”, aldus de parlementariër in een verklaring.

De PVV wil niet alleen een veto uitspreken, maar dreigt ook het halfjaarlijkse zogeheten Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties af te blazen als de partij daar niet vrijuit kan spreken. „Dat scheelt tijd en moeite en vooral veel belastinggeld. De Antillen gedragen zich nu opnieuw als een gemiddelde Afrikaanse bananenrepubliek: corrupt en geen vrijheid van spreken voor mensen met een andere mening.”

In januari strandde dat overleg in Willemstad na provocerende opmerkingen van Brinkman over corruptie op de Antillen. De Antilliaanse Staten verbood hem toen de toegang tot het parlementsgebouw. Atacho wil met afspraken over fatsoensnormen herhaling daarvan voorkomen. Hij noemde Brinkmans uitlatingen in het Antilliaans Dagblad vanochtend „typerend voor het soort personen dat zaken respectloos en onbeschaafd wil afhandelen”.

De PVV wil voorafgaand aan dat overleg een zelf opgestelde corruptienota over de Antillen in de Tweede Kamer bespreken. De partij vindt dat Nederland niet zou moeten bijdragen aan de schuldsanering van de Antilliaanse overheid (2,2 miljard euro) als de corruptie niet beter wordt bestreden.