Boetes voor aanhang Maharishi

De Limburgse gemeente Roerdalen wil met behulp van dwangsommen bereiken dat de stichting Maharishi European Research University (MERU) in Vlodrop zich aan de regels houdt. De stichting van de onlangs overleden Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi heeft volgens de gemeente diverse keren de plaatselijke bouwregels overtreden. Dat is vanochtend door de gemeente bekendgemaakt.

Maharishi, de stichter van de zogeheten Vedische Universiteit, overleed in februari van dit jaar in zijn woonplaats Vlodrop. Zijn wereldwijd actieve Transcendente Meditatiebeweging (TM) heeft haar basis in Vlodrop op het terrein van het voormalige Franciscanenklooster Sankt Ludwig. In Nederland heeft de TM-beweging 75.000 leden, wereldwijd meer dan vier miljoen.

Volgens Martien Broekmans, woordvoerder van de gemeente Roerdalen, zijn er op het voormalige kloosterterrein meer dan tien verschillende regelovertredingen geconstateerd. Zoals een reusachtig doek met een afbeelding van de goeroe, gespannen over het oude klooster, 164 vlaggenmasten bij ‘het paleis’ van de Maharishi en de vele schijnwerpers die op het terrein staan. Ook staan er enkele illegaal gebouwde wooneenheden.Per overtreding kan de dwangsom oplopen tot tienduizend euro. Volgende maand zal de Inspectie van het Onderwijs kijken of het op het terrein gevestigde Onoverwinnelijkheidscollege voldoet aan de eisen van de Leerplichtwet. De stichting MERU was niet bereikbaar voor commentaar.

De Maharishi Mahesh Yogi kwam in 1990 in Vlodrop wonen.