Aparte inzameling van plastic op komst

Naast glas en papier gaat Nederland binnenkort ook plastic verpakkingsmateriaal recyclen. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij het plastic afval gaan inzamelen door middel van speciale bakken waar mensen hun afval naartoe moeten brengen, of vuilniszakken die worden opgehaald. Voor de verwerking van het ingezamelde plastic is een landelijk opslag- en sorteringssysteem opgezet. Dit maakte de Stichting Nedvang vandaag bekend.

Nedvang vertegenwoordigt het verpakkende bedrijfsleven, dat in de Europese Unie ook verantwoordelijk is voor de recycling van het verpakkingsmateriaal. Vorig jaar startte Nedvang al een proef met het inzamelen in 52 gemeenten. „De resultaten waren zo goed, dat de inzameling landelijk wordt uitgerold”, zegt Sven Noordhoek, woordvoerder van Nedvang. „We verwachten dat het aantal gemeenten eind dit jaar is toegenomen tot 250.” De grote steden hebben volgens Noordhoek waarschijnlijk meer tijd nodig.

Drie afvalverwerkingsbedrijven (Sita, Remondis en Midwaste) gaan het plastic afval verwerken. Eerst wordt het in Nederland tot balen geperst. Deze balen brengen Sita en Remondis vervolgens naar sorteerinstallaties in Duitsland, die het afval sorteren en verwerken tot korrels. „Nederland heeft zo’n faciliteit nog niet omdat het pas begonnen is met inzamelen. Duitsland doet dit al sinds 1992”, zegt Anton Hekstra, verantwoordelijk voor de recycling bij Remondis. „Als heel Nederland inzamelt kunnen er twee of drie sorteerinstallaties geplaatst worden.” De bouwplannen liggen al klaar, zegt Noordhoek.

Het is de bedoeling dat volgend jaar 38 procent van het plastic verpakkingsmateriaal wordt hergebruikt. Nu is dit nog 22 procent. De rest belandt in verbrandingsovens, terwijl het zou kunnen worden hergebruikt als grondstof voor autodashboards, tennisballen of onderdelen voor laptops.

Sinds begin dit jaar moet het bedrijfsleven 365 miljoen euro verpakkingsbelasting betalen. Hiervan wordt 104 miljoen euro besteed aan de bekostiging van het nieuwe recyclesysteem. De fabrikanten berekenen de belasting door aan de detailhandel. Gisteren kondigden de supermarkten daarom een prijsverhoging van gemiddeld 1 procent aan.