Ajax verslaat opnieuw Heerenveen in play-offs

Ajax heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs en houdt daarmee uitzicht op deelname aan de voorronde van de Champions League. De club uit Amsterdam won gisteravond met 3-1 van Heerenveen, waarmee het over twee wedstrijden geen misverstand liet bestaan wie de sterkste is. Ajax had de uitwedstrijd in Heerenveen al met 2-1 gewonnen.

Heerenveen besefte dat afwachten een nutteloze bezigheid was; de ploeg moest winnen om verder te komen. De offensieve bedoelingen werd onmiddellijk in praktijk gebracht, maar vloeiden geleidelijk aan weg. Ajax nam het initiatief over, maar verder dan wat mogelijkheden van Luis Suarez en Klaas-Jan Huntelaar kwam het niet.

Maar Heerenveen liet zich ook weer niet helemaal terugdringen. Met venijnige tegenstoten kwam de Friese ploeg er zo nu en dan gevaarlijk uit. Zo was Danijel Pranjic, de Kroaat die gisteren hoorde dat hij definitief in de EK-selectie van zijn land is opgenomen, dicht bij een treffer, evenals Gianni Zuiverloon.

Het breekpunt van de wedstrijd was het moment kort voor rust toen de Amerikaan Michael Bradley zijn tweede gele kaart kreeg en Heerenveen met tien spelers verder moest. Dat bleek te veel gevraagd. Het onheil voor Heerenveen voltrok kort daarop toen doelman Rob van Dijk Jeffrey Sarpong onderuithaalde en een strafschop tegen kreeg. Kenneth Perez schoot raak, 1-0.

Sarpong speelde ook een belangrijke rol bij Ajax’ tweede doelpunt. Hij gaf de voorzet waaruit Dennis Rommedahl scoorde. De Deen was nog voor rust de geblesseerde Suarez komen vervangen.

De wedstrijd was gespeeld. Beide ploegen vonden het wel goed. Ajax scoorde nog door Perez en Heerenveen door Pranjic.

Ajax speelt in de finale tegen FC Twente, dat NAC uitschakelde. Ajax speelt komend weekeinde eerst een uitwedstrijd.