Zwemmers open water naar Spelen

De Nederlandse marathonzwemmers Edith van Dijk en Maarten van der Weijden hebben zich op de WK open water in Sevilla geplaatst voor de tien kilometer op de Olympische Spelen in Peking. Het nummer staat daar voor het eerst op het programma. Van der Weijden bleef met een vierde plaats net buiten de medailles. Van Dijk kwalificeerde zich met een elfde plek op het nippertje voor ‘Peking’.

De 35-jarige zwemster hoopte al jaren op een olympische status voor de zwemmarathon. Toen de zesvoudig wereldkampioene in 2005 stopte, werd de tien kilometer aan het olympische programma toegevoegd.

Na een kortstondige loopbaan als bondscoach besloot ze na een pauze van twee jaar weer het water in te gaan. In Sevilla werd ze zaterdag na een zwaar gevecht in de Rio Guadalguivir beloond voor haar gewaagde stap. „Na vijftien jaar topsport is het zo ver”, zei Van Dijk tegen persbureau ANP.

Hoewel Maarten van der Weijden als klein jongetje al droomde van de Spelen, voelde de kwalificatie voor Peking vlak na de race een beetje onwerkelijk. Zeven jaar geleden leek zijn sportieve loopbaan voorbij toen hij werd getroffen door acute leukemie. „Nu ben ik vierde van de wereld en ga ik naar de Spelen. Dat geeft een heel mooi en vooral bijzonder gevoel. Ik hoop dat ik mijn verhaal kan uitdragen en mensen hoop kan geven dat je bij de Spelen voor een medaille kan gaan, ook al heb je kanker gehad.”

Van der Weijden schreef zijn sterke optreden in Spanje vooral toe aan zijn speciale voorbereiding. De afgelopen tweeënhalve maand sliep hij zowel ’s nachts als tijdens zijn rustperiode overdag in een speciale hoogtetent. „Ik verbleef er zo’n vijftien uur per dag. Naast vier, vijf uur trainen was er niet veel tijd over voor andere dingen, maar het blijkt nu dat het absoluut effect heeft gehad. Die tent gaat zeker mee naar Peking.”

De Australiër Grant Hackett mag bij de Spelen niet op de tien kilometer meedoen. De tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter werd gediskwalificeerd na twee keer een gele kaart omdat hij zich bemoeide met een andere zwemmer. Zijn vijftiende plaats werd uit de uitslag geschrapt. Omdat zijn landgenoot Ky Hurst (vijfde) bij de eerste tien eindigde, krijgt Hackett geen andere kans op kwalificatie meer. De Australiër richt zich nu volledig op de 1.500 meter.