Zeker 350 doden bij cycloon in Birma

In het zuiden van Birma zijn zeker 350 doden gevallen door een cycloon die zaterdag met windsnelheden tot 190 kilometer per uur aan land kwam. De schade is nog niet goed in kaart gebracht, maar duidelijk is dat honderdduizenden mensen dakloos zijn geworden, dat delen van de grootste stad Rangoon zwaar beschadigd zijn en dat het belangrijkste rijstgebied van het land ernstig is getroffen.

Het militaire regime dat Birma sinds 1962 regeert heeft vijf regio’s tot rampgebied verklaard en een coördinatieteam ingesteld onder leiding van de premier, luitenant-generaal Thein Sein. Dat team had aan het begin van de middag nog geen maatregelen bekendgemaakt. De Verenigde Naties boden de junta in het weekeinde hulp aan, maar hadden daar vanmorgen nog geen reactie op gekregen.

„De regering heeft evenveel moeite als iedereen om een volledig overzicht te krijgen”, drukte Terje Skavdal, het regionale hoofd van de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA, zich diplomatiek uit. „De wegen zijn onbegaanbaar en er zijn veel kleine dorpen getroffen die moeilijk bereikbaar zijn.”

In Bangkok kwamen rampenexperts van de VN vandaag bijeen om een hulpoperatie te plannen. Het is onduidelijk wat de noodhulpcapaciteiten van het regime zelf zijn. Thailand heeft zodra het internationale vliegveld in Rangoon vanmiddag weer openging een vliegtuig met voedsel en medicijnen gestuurd. Het is niet bekend of dit op verzoek van de regering gebeurde.

Cycloon Nargis trof in de nacht van vrijdag op zaterdag de Irrawaddy-delta en trok daarna over Rangoon (5,5 miljoen inwoners). Daken zijn van gebouwen gerukt en de straten liggen bezaaid met bomen en elektriciteitspalen. Vermoed wordt dat vooral in de sloppenwijken veel schade is. De meeste doden zijn waarschijnlijk gevallen in de delta. In de plaatsen Laputta en Kyaik Lat staat nog een kwart van de huizen overeind. Op het eiland Haing Gyi zijn 90.000 personen dakloos geworden.

Organisaties die al in het land werkten, zoals het Internationale Rode Kruis, zijn begonnen met het uitdelen van plastic zeil, water en kookbenodigdheden, uit hun voorraden in Birma. Voorlopig zit Rangoon zonder elektriciteit. Drinkwater wordt schaars, de prijzen van voedsel, benzine en kaarsen zijn in een dag verdubbeld. (AP, Reuters, AFP)

Achtergrond: pagina 5

Meer over Birma op nrc.nl/birma