Welk fonds wint: Sequoia of Berkshire?

Bill Ruane, een grote vriend van superbelegger Warren Buffett, is in 2005 overleden. Maar hij leeft voort in het door hem opgerichte Sequoia Fund, dat sinds 1998 wordt beheerd door Robert Goldfarb. Nieuwe beleggers kunnen nu voor het eerst sinds 1982 geld in het fonds steken. Is dat voordeliger dan rechtstreeks investeren in Buffetts eigen fonds, Berkshire Hathaway?

Ruane – die zich van dezelfde beleggingstactieken bediende als zijn vriend, en net zo onomwonden zijn mening gaf – en Goldfarb hebben zeker goede prestaties geleverd. Tussen 1970 en eind maart dit jaar heeft het fonds een rendement van 15 procent per jaar opgeleverd, tegen de S&P 500 11 procent.

Maar de staat van dienst van Buffett is zelfs nog iets beter. De boekwaarde van Berkshire nam tussen 1965 en eind 2007 jaarlijks met 21 procent toe. Berkshire brengt geen vergoedingen in rekening, terwijl de managers van Sequoia ieder jaar 1 procent toucheren.

Sequoia lijkt wel iets wendbaarder te zijn. Eind maart bezat het fonds voor zo’n 3,3 miljard dollar aan bezittingen (inclusief een flink belang in Berkshire). De firma van Buffett had daarentegen eind 2007 een boekwaarde van 121 miljard dollar. Hij geeft toe dat het lastig is om beleggingsmogelijkheden te vinden die groot genoeg zijn om verschil te maken.

Het fonds van Goldfarb doet ook aan dividenduitkeringen, in tegenstelling tot Berkshire (tot ongenoegen van sommige aandeelhouders). Dat is een van de redenen dat de bezittingen van Sequoia de afgelopen jaren zijn afgenomen, hetgeen het besluit kan helpen verklaren om het fonds voor nieuwe beleggers open te stellen.

Die nieuwe beleggers zullen echter wel met de belastingdienst te maken krijgen. Zo’n 45 procent van de nettowaarde van Sequioa bestaat uit kapitaalwinsten. Als het fonds op grond daarvan dividend uitkeert, moeten de aandeelhouders daar belasting over betalen – zelfs als ze nog maar net in het fonds hebben belegd. Berkshire kent dit probleem niet.

Aanhangers van de filosofie van beleggingsgoeroe Benjamin Graham zullen wellicht in beide fondsen willen investeren, als ze tenminste niet worden afgeschrikt door de belastingaanslag die de Sequoia-aandeelhouders te wachten staat. Voor degenen die niet goed kunnen kiezen, lijkt Berkshire het juiste antwoord. Dan worden ze in ieder geval elk jaar uitgenodigd voor een jaarvergadering met de andere 30.000 aandeelhouders, waarop ijscoupes van het bedrijf Dairy Queen worden geserveerd.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.

    • Richard Beales