Weer chaos bij kaartverkoop Spelen Peking

De kaartverkoop voor de Olympische Spelen, die vanmorgen is hervat, is opnieuw op chaos uitgedraaid. Vanmorgen vroeg verzamelden zich honderden mensen voor filialen van de Bank of China in Peking in de hoop kaartjes te bemachtigen tijdens de laatste ronde van de olympische kaartverkoop. Op basis van het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt worden tot 9 juni in China nog 1,38 miljoen kaartjes ter beschikking gesteld. Vandaag gingen ze voor zestien sporten in de verkoop.

Een half jaar geleden, tijdens de tweede fase van de kaartverkoop, was het aantal aanvragen zo overweldigend dat het computersysteem al na drie uur crashte en de kaartjes verloot moesten worden.

Ook vandaag vertoonde het computersysteem kuren. Bezoekers konden wel inloggen op de website van het boekingskantoor, maar slaagden er niet in de betaling te voltooien, ondanks de belofte dat het computersysteem hersteld zou zijn. Inloggen op de site en kaartjes selecteren lukte wel, betalen niet.

In een vestiging vlakbij het Chaoyang-park in het oosten van Peking wachtten vanmorgen vroeg zo’n vijftig mensen urenlang op hun beurt. „Via de website lukte het niet. De Olympische Spelen worden maar eenmaal in China gehouden. Ik wil per se kaartjes,” aldus een vroege klant.

De organisatoren van de Olympische Spelen brachten ongeveer 6,8 miljoen kaartjes in omloop, waarvan 75 procent is bestemd voor de lokale markt. China zegt dat er volgens de gebruikelijke IOC-regels een verdeling is gemaakt tussen de lokale markt en de nationale olympische comités. Volgens de directeur van het ticketbureau, Zhu Yan, klagen de nationale comités over een nijpend gebrek aan kaartjes omdat de vraag vanuit het buitenland veel groter is dan bij vorige Spelen. Ook de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF klaagde over een gebrek aan kaarten voor Nederlanders.

Zhu Yan is de tweede directeur van het boekingskantoor. De vorige directeur werd na het fiasco in oktober ontslagen. Van de 1,85 miljoen toegangsbewijzen die toen werden gereserveerd, werden er slechts 43.000 toegekend. Voorlopig is al tweederde van de 6,8 miljoen voor het publiek beschikbare kaartjes verkocht.