‘VS breiden troepen uit in Afghanistan’

De Verenigde Staten overwegen volgend jaar 7.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen omdat andere NAVO-landen niet zoveel manschappen toezeggen als de leiding van de militaire missie nodig vindt.

Dat schreef The New York Times zaterdag op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering.

Volgens een hoge ambtenaar zou de uitbreiding zorgen voor een „heramerikanisering” van de oorlog in Afghanistan. Nu al zijn ongeveer 34.000 van de 62.000 buitenlandse militairen in het land Amerikaans. Ongeveer de helft van hen opereert onder de NAVO-vlag. De uitbreiding zou zorgen voor het grootste aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan sinds de oorlog ruim zes jaar geleden begon.

Volgens de militaire leiding in Afghanistan zijn volgend jaar 10.000 extra militairen nodig. NAVO-landen zouden er 2.000 hebben toegezegd. In de aanloop naar de NAVO-top die begin april plaatsvond in Boekarest, heeft de Amerikaanse regering sterk gelobbyd bij zijn bondgenoten om hun deelname aan de missie uit te breiden. Het aantal toezeggingen bleef echter beperkt. Alleen Frankrijk is al begonnen met de voorbereidingen voor het uitzenden van 700 extra manschappen. Daarnaast hebben Georgië, dat geen NAVO-lid is, Polen en Tsjechië publiekelijk toegezegd meer militairen naar het land te sturen. Vorig jaar was het bloedigste jaar in de guerrillaoorlog die in Afghanistan woedt sinds de VS in 2001 de radicaal-islamitische machthebbers van de Talibaan verdreef.

Gisteren werd bekend dat de Afghaanse veiligheidsdiensten een politieagent en een ambtenaar van het ministerie van Defensie hebben opgepakt omdat zij betrokken zouden zijn bij de mislukte aanslag op president Hamid Karzai, vorige week in Kabul. Tijdens een militaire parade beschoten schutters van de Talibaan Karzai en zijn gezelschap. Er vielen drie doden. De defensiebeambte zou volgens persbureau AP wapens en munitie voor de aanval hebben verschaft.

De baas van de Afghaanse geheime dienst, Amrullah Saleh, zei gisteren tegen AP dat Al-Qaeda de mislukte aanslag heeft gecoördineerd. Hij riep overheden op druk uit te oefenen op Pakistan om de bases van Al-Qaeda in het Pakistaanse grensgebied te vernietigen.