Verplicht gamen (eenmaal daags)

Al anderhalf jaar heerst er Wii-schaarste in Nederland.

De wachttijden worden nog langer nu Nintendo’s spelcomputer ook aan fitness gaat doen met de Wii Fit.

De spelcomputer wordt een fitnessapparaat dankzij de Wii Fit. Billy Perry uses the Nintendo Wii Sports Boxing game for treatment following a stroke at WakeMed Hospital in Raleigh, N.C., on Jan. 21, 2008. The Wii system is fast becoming a craze in rehabilitation therapy for young and old patients recovering from strokes, broken bones, surgery and even combat injuries. Wii games require body movements similar to traditional therapy exercises, making patients so engrossed mentally they're almost oblivious to the rigor. (AP Photo/Jonathan Fredin) Associated Press

Wie koopt er nou een apparaat dat je elke dag laat zweten en vertelt dat je lichaam eigenlijk tien jaar te oud is? Welkom in de wereld van de Wii Fit, de nieuwste game van de spelconsole Wii.

Volgens de Japanse gamefabrikant Nintendo kun je met de Wii Fit gezonder worden: het is een intelligente, draadloze weegschaal waarmee gamers balansspelletjes, yogaoefeningen en workouts voor het tv-scherm kunnen doen.

In Groot-Brittannië was de Wii Fit in z’n eerste week goed voor een omzet van 16,3 miljoen pond (20,8 miljoen euro). Een op de tien Britse Wii’ers koopt de Fit erbij. In Nederland is de Wii Fit alleen via een reservering te bestellen.

De populariteit van Nintendo’s nieuwste game lijkt in tegenspraak met eerdere berichten in The New York Times over de tegenvallende verkoop van Wii-spelen. Nintendo verkocht weliswaar 24,5 miljoen Wii spelcomputers sinds de introductie eind 2006, maar mensen die een Xbox 360 (van Microsoft) of een PlayStation 3 (Sony) bezitten, kopen volgens de statistieken meer verschillende spellen. En uiteindelijk wordt er met gamesoftware het meeste geld verdiend.

„Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat onze klanten minder spellen kopen”, zegt Bianca Stirnweis-van Dort van Nintendo Nederland. „De Wii spreekt een iets ander publiek aan; onze concurrenten richten zich voornamelijk op hardcore gamers die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben.”

De Wii trekt minder ervaren gamers dankzij de Wii-Mote, een afstandsbediening die spellen via menselijke bewegingen aanstuurt. Dat werkt gemakkelijker dan de gecompliceerde afstandsbedieningen van concurrerende spelcomputers. Dankzij de bewegingsbesturing blijven spellen langer leuk en minder voorspelbaar. De Wii-Mote stimuleert daarnaast nieuwe toepassingen: in de VS en Canada wordt de Wii ingezet als hulpmiddel bij het revalideren. Andere fabrikanten, zoals Nokia die ook games in zijn telefoons stopt, kijken met jaloezie naar het Wii-ontwerp. Alastair Curtis, hoofd van de designafdeling van telefoonfabrikant Nokia: „Ik kocht dat apparaat op de eerste dag dat het uitkwam. De Wii biedt twee tot drie keer meer interactie dan welk ander apparaat ook.”

De introductie van de Wii Fit, afgelopen week, wordt door Nintendo voor het eerst sinds lange tijd met een reclamecampagne ondersteund. Dat lijkt overbodig, omdat het apparaat amper te krijgen is. Net als de Wii spelcomputer zelf.

De prijs van de spelcomputer (249 euro) wordt niet verlaagd, maakte Nintendo vorige week bekend. Op de tweedehands markt is de Wii inmiddels duurder. Dat weet ook een ongeduldige gameliefhebber uit Maastricht, die zijn hoop op Marktplaats.nl heeft gericht: ‘Als u hem wilt verkopen kunt u mij mailen of bellen.’

Bianca Stirnweis-van Dort van Nintendo: „De totale vraag is ver boven onze verwachting, ook in Nederland. Mensen zien het apparaat bij vrienden of familie en willen er ook een hebben.” Sinds eind 2006 zijn in de Benelux 421.000 Wii’s verkocht, waarvan 70.000 in de maanden januari tot en met maart 2008.

Speelgoedhandel Bart Smit biedt de mogelijkheid om te reserveren, met een wachttijd van minimaal vijf weken. Een online elektronicaverkoper: „Als we weer een paar honderd Wii’s te koop hebben, dan komen de klanten eropaf vliegen – like flies on shit.”

    • Marc Hijink