Verloren opera van Vivaldi terug

De verloren gewaande opera Argippo van Antonio Vivaldi is zaterdagavond voor het eerst na 278 jaar opgevoerd in de Spaanse Zaal van het Kasteel van Praag. De componist schreef het werk, dat verhaalt over een liefdesgeschiedenis aan het hof van een maharadja, in 1730 voor een opvoering in het paleis van graaf Spork in de Tsjechische hoofdstad.

Kort daarna verdwenen de partijen voor de instrumenten spoorloos. Omdat in die periode het belangrijkste theater in Praag afbrandde, werd aangenomen dat het stuk in vlammen was opgegaan.

Onlangs vond de Tsjechische componist en klavecinist Ondrej Macek, die de moderne wereldpremière dirigeerde bij zijn barokmuziek ensemble Hofmusici, het grootste deel van het werk terug in Duitsland.

Macek, die als hobby verloren muziekstukken zoekt, vulde zelf de ontbrekende bladzijden aan. Hij gebruikte hiervoor operamuziek die Antonio Vivaldi componeerde rond de tijd dat hij aan Argippo werkte.

Macek ontdekte dat de muziek van het stuk na de première door een groep Italiaanse muzikanten was meegenomen naar de Duitse stad Regensburg. (AP).