Veiligheidsdienst België verdenkt China van spionage

BRUSSEL. De Belgische dienst voor Staatsveiligheid vermoedt dat China spioneert in belangrijke overheidscomputers. De dienst heeft aanvallen ontdekt waarbij alle sporen wijzen naar China, vertelde minister van Justitie Jo Vandeurzen vrijdag. De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD meldde eind april eveneens dat vanuit China meerdere keren is geprobeerd digitaal in te breken op vitale ICT-netwerken in Nederland. Dat was bedoeld om aan technologische kennis te komen, onder meer over de energiesector. De Belgische overheid ontving e-mails waarin software verborgen zat waarmee informatie van de computer te halen is. ”China is bijzonder geïnteresseerd in België, omdat de NAVO en de EU hier gevestigd zijn, maar ook omdat België veel banden heeft met Afrika”, aldus minister Vandeurzen. China koopt in Afrika momenteel veel grondstoffen.